artikel

Eigen Baas

Algemeen

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelensector. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het? Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.

Ivonne Sleutels

Eigen Baas

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelensector. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het?
Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.

Dirk-Jan Polak bedacht Lepelfruit. Het verhaal van Innovative Fresh Concepts.

Het begon met een fruitschaal met overrijp fruit. Dirk-Jan Polak (43) wilde dat zijn kinderen dat fruit toch op zouden eten. “Kinderen eten wel fruit, maar je moet het wel klaarmaken”, legt hij uit. Dus sneed hij het in stukjes. Maar een gedeelte was zelfs daar te rijp voor. Met de staafmixer maakte hij een vruchtenpuree en schonk die over de stukjes fruit. Zijn kinderen vonden zijn creatie lekkerder dan koekjes. De basis van Lepelfruit was gelegd. Polak zag dat hij iets in handen had en begon te experimenteren. In eerste instantie aan het aanrecht, later in een kleine gehuurde productieruimte. Het experiment met de fruitschaal is inmiddels een jaar geleden. Lepelfruit is verkrijgbaar via een aantal groothandels en is er ‘concrete belangstelling’ vanuit de retail. “Voor het eind van het jaar ligt het in de supermarkt”, aldus Polak.

Ondernemerswortels
Ondernemen kreeg Polak met de paplepel ingegoten. “Mijn kinderwagen stond onder een appelboom.” Zijn vader had een tuinderij met een winkel aan huis. “Dan heb je nauw contact met je klant”, legt hij de waarde hiervan uit. Die winkel zorgde ervoor dat in 1980 de thuisverkoop werd gelegaliseerd. De plaatselijke groenteboer had namelijk geklaagd over de tuinderijwinkel. Maar de rechter gaf de tuinder gelijk en zo was thuisverkoop voortaan toegestaan.
Polak werkte in de tuinderij, maar ging de advisering in. “Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, lacht hij. “Ik vind het leuk om met producten bezig te zijn, daar liggen toch mijn roots. Mijn vader was ook altijd op zoek naar nieuwe dingen.” Hij benadrukt dat het belangrijk is om de juiste mensen om je heen te verzamelen en je goed te laten adviseren. “Als je snel wil gaan dan ga je alleen. Als je verder wil komen ga je samen”, is zijn levenswijsheid.

Fruitige opvoeding
Lepelfruit is het eerste product van Innovative Fresh Concepts, maar Polak heeft al een nieuw conceptidee liggen. Hij zoekt naar oplossingen om de consument voldoende groenten en fruit te laten eten. Gemak is daarbij het sleutelwoord. Voorlopig blijft zijn nieuwe concept nog even op de plank omdat hij nog druk is met het aan de man brengen van Lepelfruit. Dat bestaat voor 100% uit fruit, maar Polak merkt dat consumenten denken dat er kleurstoffen of suiker inzitten. “Typerend voor de huidige tijd.” Hij vindt het jammer dat er in de groenten- en fruitwereld zo weinig nieuwe producten worden geboden. Daarnaast pleit hij ervoor het eten van groenten en fruit in de opvoeding van kinderen mee te nemen. Zijn kinderen krijgen daarom binnenkort een eigen stukje grond op de tuinderij van opa om dezelfde dingen te leren die Polak zelf zo waardeerde in zijn opvoeding.

Reageer op dit artikel