artikel

FreshTec 2009 brengt nieuwe paviljoens en tours

Algemeen

FreshTec 2009 in Rotterdam staat bol van de tours, zoals de Vers Verpakken Tour en de Vers Technologie Tour. Ook zijn er nieuwe paviljoens bijvoorbeeld De Verswinkel van Morgen en de Versketen van Morgen. De prognoses voor de bezoekersaantallen zijn goed, alleen de exposanten laten het tot nu toe afweten.

Er valt niet aan te ontkomen. De recessie. Ook de tweejaarlijkse beurs Fresh Rotterdam die bestaat uit de onderdelen FreshTec (verstechnologie) en Innofresh (verse producten) heeft er last van. De exposantenteller staat midden augustus op 161. Het merendeel zijn Nederlandse bedrijven. De beursorganisatie verwacht iets minder standhouders in vergelijking met twee jaar geleden toen er 285 waren. De economisch slechte tijd gooit roet in het eten. Sommige bedrijven stellen de aankoop van dure machines uit en daarom houden exposanten hun geld liever nog even op zak.

Beursbezoek
Qua beursbezoek zijn de voorlopige prognoses positief. Als de stijgende lijn doorzet komen er meer belangstellenden dan in 2007. “De animo om de beurs te bezoeken is erg goed”, zegt een woordvoerster. Daar waar de laatste editie de belangstelling vooral uit de hoek van aardappelen, groente en fruit (agf) kwam, is deze nu versbreed. Ook vanuit de vlees- en visbranche groeit de interesse. Via advertenties, nieuwsbrieven en een direct mailcampagne voerde de beursorganisatie een stevige marketing en met het gewenste resultaat. Ruim 64% van de voorgeregistreerde bezoekers geeft aan tot de categorie beslisser dan wel medebeslisser te behoren.

Paviljoens
Een bezoek aan Fresh Rotterdam verschaft de food professional een volledige update over de laatste ontwikkelingen in de versbranche, zo meent beursorganisator Ahoy Rotterdam. Toch zullen fabrikanten van voedingsmiddelen in de praktijk voornamelijk te vinden zijn bij FreshTec. De Verswinkel van Morgen is één van de twee nieuwe paviljoens op de beurs voor verstechnologie.

Het draait hier om de technologische ontwikkelingen in de winkel. Scannen met de mobiele telefoon, digitale communicatie met de klant en de rol van categoriemanagement bij bepaling van een optimaal schap zijn maar enkele ontwikkelingen die hier aan bod komen. De Versketen van Morgen maakt dit jaar voor het eerst zijn opwachting. De laatste ontwikkelingen over bewerken, verpakken, etiketteren, en produceren komen hier aan bod. In het logistiek centrum krijgen belangstellenden een inkijkje wat er gebeurt op het gebied van warehousemanagement, scanning, sensoring en transportverpakkingen.

Tours
Om alle noviteiten op de paviljoens goed te laten doordringen, zijn er een drietal rondleidingen. Voor de Vers Technologie Tour is er een route uitgezet die leidt langs alle technische ontwikkelingen: van RFID-labels tot nieuwe verpakkingen, apparatuur en concepten. Het Nederlands Verpakkings Centrum neemt bezoekers mee langs alle verpakkingsinnovaties in de Vers Verpakken Tour. Frug I Com, AIM Nederland en GS1 organiseren de Vers Supply Tour.

Deelnemers krijgen zo een beeld van de innovaties in de digitalisering van de keten zoals die in de paviljoens te bewonderen zijn. Intelligente labels en RFID-pallets zijn voorbeelden van digitalisering in de keten. FreshTec Retail voor het eerst op FreshTec krijgt ook een plaatsje op de beursvloer. Op deze plek zijn alle apparaten en systemen voor de supermarkt, versspeciaalzaak en foodservice te zien.

Naast de verschillende innovaties van ontwikkelfabriek tot sealmachine, zijn er ook workshops en seminars op FreshTec. Frug I Com houdt op 21 september een congres over een slimmere agf-keten met daarbij aandacht voor verbeteringen in de keten. Op diezelfde dag vindt het congres ‘Kansrijk Vers’ plaats met diverse sprekers.

Vers
Zo spreekt Dick Veerman, initiatiefnemer van Foodlog.nl over de verssector van de 21e eeuw en Wouter de Heij van TOP b.v. begint een discussie over wat ‘vers’ nu eigenlijk inhoudt. Op 22 september staat het door de Europese Unie gefinancierde project Chill-On in de schijnwerpers. Het initiatief streeft naar het behoud van kwaliteit van gekoelde vis en gevogelte tijdens het productieproces.

Dit gebeurt door optimale koelingssystemen, vernieuwde verpakkingstechnologieën en bacterieopsporingssystemen. Fresh Rotterdam biedt genoeg mogelijkheden om tijdens een borrel te netwerken. En ter ontspanning zijn er voor de kookliefhebbers op Innofresh nog de Nederlandse kampioenschappen biefstuk bakken.

Reageer op dit artikel