artikel

Eigen Baas

Algemeen

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelensector. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het? Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.

Eigen Baas

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelensector. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het?
Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.

Rik en Lonneke Brouns-Dings brouwen bier. Het verhaal van Bierbrouwerij De Fontein.

“We moeten maar zien of die een beetje kan brouwen”, zegt Rik (33) lachend. In november, middenin de drukke kerstperiode, ziet het eerste kind van het ondernemersechtpaar het levenslicht. Het najaar is vooral de tijd voor de productie van donkere, zwaardere bieren op fles voor in de kerstpakketten. In januari kunnen de levensmiddelentechnologen genieten van hun welverdiende rust. Het hoogtepunt van het jaar is de zomer. Dan brouwen de ondernemers vooral bier voor hun eigen proeflokaal waar niet alleen toeristen uit Nederland, maar ook uit België en Duitsland op afkomen. “Ik ben met de lokale VVV druk bezig om de stroom toeristen naar dit gebied te vergroten”, vertelt Lonneke (32).

Vergunningen
“Ik vind het een van de mooiste processen binnen de levensmiddelenindustrie.” Rik, afkomstig uit Stein waar de brouwerij is gevestigd, brouwt al vanaf z’n zestiende. In Lonneke, medestudent aan de HAS Den Bosch, vond hij een partner die zijn passie deelde.
De brouwerij bestaat nu drie jaar. Uiteindelijk waren ze zeven (!) jaar kwijt aan het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Al tijdens hun vervolgstudie in Wageningen besloten ze om hun dromen om te zetten in daden en schreven ze een ondernemersplan.
Ze bezochten veel kleine brouwerijen en kwamen snel tot de conclusie dat een brouwerij alleen bestaansrecht heeft als je er een horecazaak bij neemt. “Dat kwam goed uit, want we wilden graag een proeverij naast de brouwerij oprichten”, legt Lonneke de begintijd uit. Wijzigingen van het bestemmingsplan en protesten van de buren zijn intussen overwonnen. “Dezelfde buren zitten nu op ons terras”, vertelt Lonneke. Het Limburgse echtpaar kreeg subsidie voor de ontwikkeling van toerisme. “Hierdoor kwam ook de financiering van de bank rond.”

Bier op maat
Rik, de ‘alleenheerser’ in de brouwerij, produceert twee keer per week vijf hectoliter bier. In het begin deed het jonge stel alles samen, maar omdat de zaken goed liepen, kozen ze er snel voor om de taken te scheiden. Lonneke regelt vooral zaken rond het proeflokaal en het project ‘Bier op maat’. In dit project ontwikkelen ze voor horecagelegenheden een exclusief bier inclusief glazen, fles en etiketten. “De enige eis die we stellen is dat we het ook in ons proeflokaal mogen schenken.” Voor een chique restaurant in Schiedam bedacht het echtpaar voor de eigenaar/chef-kok een bier op basis van de kruiden die hij in de keuken gebruikt. Het resultaat: bier met citroengras en kardemom.
De jonge ondernemers zijn nog steeds enthousiast. Ook de enorme administratie doen ze met veel plezier. “Daar gaat wel erg veel tijd in zitten. Zeker omdat we de boekhouding, bewust, zelf doen”, verzucht Lonneke. “Zo houden we zicht op onze in- en uitgaven.”
Praten ze ook over iets anders dan bier? “Ja”, lacht Lonneke, “over de kinderkamer.”

Reageer op dit artikel