artikel

Bespiegelingen: Stoofpotje

Algemeen

Luttele uren voordat ik mij twee dagen ga onderdompelen in de wereld van consumententrends, schrijf ik deze column. Een congres met de voorspellingen van de beste trendwatchers over de laatste trends van nu én de toekomst. Hierna weet ik of de trend van biologisch en authentiek doorzet.

En of de consument getriggered wordt door de kracht van een merk, prijs of door de status ervan in zijn sociale netwerk. In het volgend nummer speel ik de antwoorden aan jullie door.

Maar wie niet tot dan kan wachten, komt in dit nummer al aan z’n trekken. Twitter, Hyves en linkedIn, leuk voor thuis, maar wat kan een bedrijf ermee? Verder nemen we in het omslagartikel de ontwikkeling van vier trends in verschillende Europese landen onder de loep: regionaal, biologisch, functional food en kant-en-klaar. En wat betekenen vergrijzing en de klimaatverandering voor de foodsector?

Voor de coverfoto struinde ik verschillende supermarkten af op zoek naar fotogenieke producten. Daar ontdekte ik hoe trends in de praktijk zijn uitgewerkt. Functional foods zijn alleen bij de productcategorie zuivel te vinden. Bio in de biowinkel is zeer uitgebreid en duur. En regionaal? Niet te zien in een doorsnee supermarkt. Het is maar goed dat er nog een potje Franse jam van de recente vakantie in de keukenkast lag. En kant-en-klaar is de meest uitgewerkte trend van dit moment in zowat alle productcategorieën.

Een gesprek in de supermarkt van tegenwoordig:
“Wat zullen we vanavond eten?”
“We kunnen wel zo’n wokpakket voor twee personen proberen.”
“Kost bijna zeven euro man!”
“Daar ga je niet van uit eten.”
“Als we een bloemkool en een stukje vlees kopen, kost het niet eens de helft.”
“Ik moet vanavond voetballen, ik heb echt geen tijd om uren in de keuken te staan.’
‘Het is jouw avond om te koken. Je maakt je er altijd makkelijk vanaf met die kant-en-klare spullen. Ik wil gezond eten.”
“Dan drink je ’s ochtends toch zo’n flesje. Prima spul. Weet je wat, we nemen zo’n biopizza. Jij houdt toch zo van bio? Dat is pas duur, dan klaag je over mijn wokmaaltijd.”

Herkenbaar? Waar er vroeger alleen jus uit een pakje kwam om het leven makkelijker te maken, is het nu mogelijk om zonder snijplank, pannen, kruiden en messen binnen twintig minuten een aardappel/groente/vlees-maaltijd te serveren. Trends roepen meestal tegentrends op, zo ook deze. Slow food, stoofpotjes, zes-gangen-diners. Maar daar kan de kant-en-klaarbeweging vast ook iets op verzinnen. Stoofpotjes klaar binnen een kwartier!

Reageer op dit artikel