artikel

Vernieuwde droogtechnologie

Algemeen

PUM Netherlands senior experts ondersteunt midden- en kleinbedrijven in ontwikkelingslanden. PUM-expert Louis Timmermans kwam in contact met een Servisch bedrijf dat een droogkast ontwikkelt met daarin opmerkelijke noviteiten.

Vernieuwde droogtechnologie

PUM Netherlands senior experts ondersteunt midden- en kleinbedrijven in ontwikkelingslanden. PUM-expert Louis Timmermans kwam in contact met een Servisch bedrijf dat een droogkast ontwikkelt met daarin opmerkelijke noviteiten.

Het bedrijf Ntimtehnologi in Belgrado, Servië, heeft inmiddels een aantal patentaanvragen lopen voor de technische innovaties in de ontwikkelde droogkast. PUM werd om advies gevraagd over inzichten in de technologie van het drogen en het eisenpakket van potentiële afnemers/gebruikers.

Droogtechnologie
In de door Ntimtechnologi ontwikkelde droogkast wordt een nieuwe manier van warmte-uitwisseling toegepast. De warmwaterpijpen in de kast zijn zo geïnstalleerd dat in combinatie met een speciaal ontwerp van de luchtdoorvoeren op elke plank en in de gehele kast eenzelfde temperatuur heerst.
Het verdampte water condenseert binnen het systeem. De condensatiewarmte komt daarbij weer beschikbaar voor drogen, hetgeen energiebesparing oplevert. De drooglucht kan vele malen worden hergebruikt. Bovendien voorkomt het luchtvervuiling in de vorm van stank.
Is de droogunit eenmaal op temperatuur, dan is een kleine energiebron voldoende om het geheel draaiende te houden totdat het eindvochtgehalte is bereikt.

Lage temperatuur
Doordat het verdampte water direct condenseert blijft de luchtvochtigheid van de drooglucht laag (

Reageer op dit artikel