artikel

Stelling: :‘Buitenlands talent ontneemt Nederlands talent kansen op de arbeidsmarkt’

Algemeen

Volgens Food Valley heeft de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie behoefte aan internationaal talent. Daarom beginnen tien buitenlandse studenten in september via het Food Valley Ambassador Program een stage van een jaar bij multinationals. Dit in een tijd waarin het aantal arbeidsplaatsen in de voedingsindustrie afneemt. Vooral jongeren zijn hiervan de dupe. Zijn de buitenlandse toptalenten op dit moment echt nodig?

Stelling: :‘Buitenlands talent ontneemt Nederlands talent kansen op de arbeidsmarkt’

a) Eens. Er is door de recessie voldoende Nederlands talent voorhanden
b) Oneens. De Nederlandse voedingsindustrie heeft de buitenlandse talenten hard nodig. Ook in deze economisch mindere tijd.
c) Zowel Nederlandse als buitenlandse talenten hebben voldoende kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt.
d) Anders, namelijk …

Volgens Food Valley heeft de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie behoefte aan internationaal talent. Daarom beginnen tien buitenlandse studenten in september via het Food Valley Ambassador Program een stage van een jaar bij multinationals. Dit in een tijd waarin het aantal arbeidsplaatsen in de voedingsindustrie afneemt. Vooral jongeren zijn hiervan de dupe. Zijn de buitenlandse toptalenten op dit moment echt nodig?
Jakob Jan Verbraak, senior consultant van Dupp, vindt van wel en kiest voor b. “Wij merken in de afgelopen jaren dat de vraag van de industrie naar hoogopgeleide internationale werknemers in bepaalde functiegroepen is toegenomen. Naast vakkennis en ervaring gaat het daarbij vooral om het creëren van een internationale cultuur en mindset. Ondernemingen die gericht zijn op buitenlandse markten, hebben behoefte aan een internationale mix van managers en specialisten in hun organisaties. Ook in deze economisch mindere tijd moeten ondernemingen zich vandaag blijven richten op de juiste invulling van hun toekomstige organisatie. Daarbij kunnen deze tien buitenlandse toptalenten een bijdrage leveren, die de komende jaren van onderscheidend belang kan blijken te zijn in de foodsector.”
De FNLI trekt het breder en komt uit op d. Directeur Philip Den Ouden: “De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie heeft alle talenten hard nodig. Structureel heeft Nederland een tekort aan voedingsmiddelentechnologen op wo-, hbo- en mbo-niveau. Zo’n tekort bestaat evenzeer in andere Europese landen, dus daar zullen we de overvloed niet vinden. De enige oplossing op termijn is om ervoor te zorgen dat de voedingsmiddelenindustrie zich zodanig profileert dat het toptalent niet meer aarzelt te kiezen voor een carrière in de voedingsindustrie.”
Ton van Aert van de Agrarische Hogeschool Dronten is heel duidelijk: “We zullen niet zonder kunnen! De Agrarische Hogeschool Dronten had een interessante vacature voor een docent food safety in een internationale context. Reactie op de advertentie was: nul!! We hebben nu een fantastische Poolse voedingstechnoloog gevonden, die al een jaar in Nederland had gestudeerd.”

Linze Rijswijk van Stichting Food Valley juicht de komst van buitenlands toptalent toe. “Als Nederland de deur dicht doet voor buitenlands talent, dan investeren bedrijven voor onderzoek en ontwikkeling in het buitenland en dat neemt juist meer arbeidsplaatsen weg.
Het Food Valley Ambassador Program is ontwikkeld op verzoek van onze leden en omdat onderzoek aantoont dat op lange termijn Nederland een groot tekort aan hooggekwalificeerd personeel in de voedingstechnologie te wachten staat. Bedrijven willen de deelnemende studenten bijvoorbeeld inzetten in technische salesfuncties.”

Reageer op dit artikel