artikel

Betere hygiëne dankzij nanotechnologie

Algemeen

Met behulp van nanotechnologie kunnen zeer zuivere industriële coatings worden geproduceerd die vuil en vocht goed afstoten. Eenmaal aangekoekt laat het vuil zich gemakkelijker van het gecoate oppervlak verwijderen. Dat bespaart tijd, geld en middelen. Hoeveel, moet de praktijk nog uitwijzen.

Nanotechnologie is de laatste tijd veelal negatief in het nieuws. Toch biedt deze technologie wel degelijk voordelen voor de voedingsmiddelenindustrie. Een voorbeeld zijn de industriële coatings die Idétrading in Barendrecht onder de naam Lotux op de markt brengt.

De industriële coatings zijn gebaseerd op teflon waarvan de moleculaire basis met behulp van nanotechnologie is gemanipuleerd. De volgorde van de stoffen kan daarbij worden gestuurd waardoor er zeer zuivere coatings ontstaan. Niet alleen zijn daardoor de vuilafstotende eigenschappen verbeterd, ook kan volstaan worden met een dun laagje coating, wat de levensduur ten goede komt.

Afsluiten
Door een nanocoating aan te brengen worden de poriën van het oppervlak op bijzondere wijze afgesloten. Het ‘afgesloten’ oppervlak zal net als een ventiel nog wel kunnen ademen, maar schadelijke invloeden kunnen niet meer binnendringen. Hierdoor zal het oppervlak veel beter beschermd zijn tegen bacteriën, vetten en oliën, maar ook vocht. Bovendien hechten deze zich minder gemakkelijk aan het behandelde oppervlak en zijn ze, eenmaal gehecht, weer gemakkelijk te verwijderen.

Toepassingen
In principe is er voor elk type oppervlak een geschikte coating. Werktafels, vloeren, maar ook plaatwerk van machines zijn voorbeelden van toepassingen.

Ook voor zeer uiteenlopende soorten vuil zijn oplossingen voorhanden. Twee voorbeelden. In een kalverslachterij worden oppervlakken veelvuldig bevuild met bloed, vetten en bacteriën. Om deze te verwijderen zijn vaak veel water en agressieve schoonmaakmiddelen vereist. Na het roestvast staal en de vloeren te hebben voorzien van een nanocoating is het warmwaterverbruik sterk gereduceerd en daarmee indirect ook het energieverbruik.

Het is nog te vroeg voor exacte besparingsgetallen, maar deze zullen binnen afzienbare tijd beschikbaar komen. Bijkomend voordeel is dat men nu minder tijd nodig heeft voor het schoonmaken en daarbij ook nog eens milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen kan gebruiken.

Fruitzuren
Een andere toepassing in de voedingsmiddelenindustrie is te zien bij The Greenery in Barendrecht. Daar zorgen de uit het fruit afkomstige zuren voor de nodige problemen. Deze zuren vreten in op de machines en vloeren waardoor deze oppervlakken ruw en onregelmatig worden. Vuil en micro-organismen kunnen zich daardoor gemakkelijk hechten en laten zich ook nog eens moeilijker verwijderen.

Agressieve reinigingsmiddelen die dan nodig zijn versterken de aantasting van de diverse oppervlakken. Bij The Greenery is een grootschalige proef gedaan met het coaten van diverse vloeren van de productiehallen en een aantal verpakkingsmachines. Net als bij de slachterij kan men door de toepassing van een nanocoating op de machines en vloeren sneller schoonmaken en kan The Greenery bovendien beter voldoen aan HACCP-eisen. Ook hier zijn exacte cijfers over de totale (kosten)besparingen nog onderwerp van onderzoek.

Reageer op dit artikel