artikel

Eigen Baas

Algemeen

Voor jezelf beginnen in de voedingsmiddelensector. Hoe doe je dat? Waarom begin je eraan? En hoe bevalt het? Eigen bazen vertellen over de leuke en minder leuke kanten van het leven als zelfstandig ondernemer.

Frank Cleophas ontwikkelt additievenvrije conservering voor voedingsmiddelen.
Het verhaal van Smartfood.

“Het gaat prima”, reageert Frank Cleophas (43) op de vraag of zijn bedrijf een beetje standhoudt in deze barre tijden. Sinds eind 2007 wijdt hij zich voltijd aan Smartfood en gaf zijn bestaan als zelfstandig consultant op. Cleophas ziet de toekomst zeer zonnig in. “Als ik het enthousiasme van bedrijven vertaal naar opdrachten dan heb ik een of twee vacatures in 2009.” Drie investeerders pompten samen meer dan €100.000 (Cleophas wil geen precies bedrag noemen) in zijn bedrijf. Dit kwam bovenop Cleophas’ eigen startkapitaal.

Haalbaarheidsstudie
“Toen zij gingen investeren wist ik nog niet of het zou lukken”, herinnert hij zich. Maar Cleophas wilde niet meer terug. Hij wist dat hij er zijn hele leven spijt van zou krijgen als hij deze kans niet zou aangrijpen. In 2005 deed Cleophas een haalbaarheidsstudie van drie maanden. Drie maanden werden uiteindelijk drie jaar, vertelt hij. Het vergde veel tijd om Smartfood goed op de rails te krijgen.

Afgelopen jaar deed de ondernemer fulltime onderzoek en zette hij inoculatietesten op voor specifieke bacteriën. ”Zodat je kunt bewijzen dat de conserveringsmethode echt werkt.” In januari begon Cleophas met het voeren van gesprekken met potentiële klanten. In mei of juni gaat hij echt aan de slag.

Passie
Cleophas zit vol passie. “Dit is het werk dat ik altijd al wilde doen.” Hij heeft een voorliefde voor dingen die ingewikkeld zijn en om die dan te reduceren tot een simpele oplossing. “Wat mij fascineert is de complexheid van micro-organismen en levensmiddelen.” Frank Cleophas kijkt naar de interactie tussen bacteriën en grondstoffen. “Door het spelen met de verhoudingen van grondstoffen in een receptuur en het eventueel toevoegen van een nieuw ingrediënt kun je de houdbaarheid van het product verlengen.”

Zijn werkwijze verschilt van de op dit moment gangbare praktijk, waarbij een conserveringsmethode achteraf bij het product wordt gekozen. Cleophas draait het om. Hij bekijkt eerst de eigenschappen van de grondstoffen/ingrediënten die specifiek zijn voor een product en kiest aan de hand daarvan de juiste conservering. Hij houdt daarbij rekening met de natuurlijke eigenschappen van de grondstoffen.

Thuiswerk
Zijn vrouw klaagde twee jaar geleden vaak over de mentale afwezigheid van haar man. Cleophas besefte toen dat hij werk en privé beter moest scheiden. Hij besloot te stoppen met thuiswerken en huurde een bedrijfsruimte. Labwerk doet hij bij een bevriend bedrijf, maar hij is op zoek naar eigen labruimte. “Dat gaat wel lukken.” Omdat zijn kantoor maar twee straten verderop is, ziet hij zijn kinderen ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. “Ze halen me vaak op voor een boterham.”

Naam: Frank Cleophas
Bedrijf: Smartfood
Sinds: 2006
Maakt: additievenvrije conservering voor levensmiddelen
Startkapitaal: €100.000
Aantal werknemers: 1 (vacature in de loop van 2009)
Advies aan aspirant-eigenbazen: ik zou in deze tijd even wachten
Grootste valkuil: je werk mee naar huis nemen
Werkweek (aantal uren): 40-50

Reageer op dit artikel