artikel

Bespiegelingen: Verbouwhorror

Algemeen

Een nieuwe badkamer, modern en voorzien van de laatste snufjes. Met een waterbesparende douchekop, een meerpersoonsbadkuip eventueel voorzien van een whirlpool. Klinkt aantrekkelijk of niet? Een collega begon eraan. Hij maakte gebruik van een klusjesbedrijf die van alle markten thuis was. Zo had hij één aanspreekpunt. Op de vraag hoe het gelopen was, antwoordde hij: Heb je even?

Iedereen kent wel iemand met een horrorverhaal over een uit de hand gelopen verbouwing.
De planning blijkt heel bepalend te zijn. Bij enige tegenslag loopt alles enorm uit. Het blijkt ook een hele klus om alles goed op elkaar af te stemmen. Een badkamer is dan een kleine klus vergeleken bij de vervangings- en vernieuwingsprojecten die u in deze VMT kunt lezen.

Maar ook bij deze miljoenentrajecten is een gedegen planning cruciaal. Zeker als er tijdens de verbouwing nog steeds potjes met champignons of zakjes met gesneden boerenkool van de band moeten rollen.

Het thema Moderne Productie hebben we breed opgevat. De verhalen variëren van een nieuwe fabriek voor kant-en-klare groente tot een radicaal andere manier van champignontransport.
Groentesnijderij Hessing bouwde een heel nieuwe fabriek om aan de wensen van de klant te voldoen. Het nam wel een groot deel van de machines uit de oude fabriek mee. Waarom een fancy massagedouchekop als je ook onder de oude goed(koop) kunt douchen? Maar wanneer de oude douchekop met tape aan elkaar is geplakt, komt het moment van vervanging dichtbij. Waar kies je dan voor?

Graanverwerker Meneba had het punt bereikt waarop het bedrijf de automatisering vanaf het lossen van de granen tot het malen in de molens moest vervangen. Het idee heerst dat een vervangingsinvestering veel kost en niets oplevert. Maar als je niets doet, dan stort het op een gegeven moment helemaal in elkaar, vertelde de automation engineer. Uiteindelijk koos men voor een systeem waar het bedrijf in de toekomst mee uit de voeten kon. En, heel belangrijk: Meneba betrok iedereen die met het nieuwe systeem moest werken bij het project. Mensen van de technische dienst, IT, administratie, kwaliteitsdienst en de productie dachten mee over de eisen waaraan het besturingssysteem moest voldoen.

Ook bij Hessing inventariseerden ze vooraf de wensen van de medewerkers. Want uiteindelijk moeten zij ermee kunnen werken. Om uiteindelijk het hoogste rendement uit de productielijn te halen, nemen veel bedrijven een verbeteringsprogramma op in hun dagelijkse routine. We schreven al eerder over deze trajecten bij Lassie en Heineken. Nu kunt u lezen hoe Uniq Sandwiches een WCM-traject in de praktijk tot leven brengt.

Met de badkamer van mijn collega kwam het uiteindelijk wel goed. De klusjesman ging pas failliet nadat de badkamer al was geplaatst.

Reageer op dit artikel