artikel

Gezonde afvaleters

Algemeen

In Borculo staat Ingrepro. Hier werken acht man aan de kweek, ontwikkeling en verkoop van algen. Deze minuscuul groene plantjes bevatten onder andere de gezonde omega-3- en omega-6-vetzuren. Ook het eiwit is waardevol. Een ander voordeel: ze eten graag afvalstromen die uit de levensmiddelenfabriek komen.

“De kwaliteit van de algen bepaalt de markt waarop ze kunnen worden afgezet. We proberen zo efficiënt mogelijk algen van een goede kwaliteit te kweken, uiteraard tegen minimale kosten.” Wim Zegers, directeur renewables bij Ingrepro, vertelt over de strategie van het kleine bedrijf. Vooral de oogst van de algen blijkt een belangrijke kostenpost te zijn. Algen zijn klein en komen in relatief lage concentratie in het water voor. Per hectare oogst het bedrijf veertig tot vijftig ton alg. Aanleveren gebeurt vervolgens nat, gedroogd of gepalletiseerd.

De groene plantjes zijn ook gewild om biodiesel van te maken, iets waar veel bedrijven zich inmiddels mee bezighouden. Maar Ingrepro ziet daar niet zoveel in. “Dat is geen goede businesscase”, vindt Zegers. “Er zijn toepassingsgebieden voor algen waarin veel meer te verdienen is aan de algenbiomassa dan door er biodiesel van te maken.”

Als ingrediënt
Smoothies, fruitsappen, cornflakes en voedingsupplementen zijn voorbeelden van levensmiddelen waarin je algen kunt tegenkomen. Algen kunnen op verschillende manieren aan levensmiddelen worden toegevoegd. Bijvoorbeeld in de vorm van algenolie, om voedingsmiddelen te verrijken met omega-3- en -6-vetzuren. Nestlé Engeland kleurt zijn blauwe smarties met kleurstof uit de alg. Ook de voedingssupplementenindustrie maakt veel gebruik van algen. De spirulinatabletten zijn het meest bekend, maar de algen gaan ook in de mueslirepen waar ze als drager van mineralen zoals zink en jodium fungeren. Een andere, non-food toepassing is het gebruik als pigment, bijvoorbeeld in de coating voor auto’s en in bioplastics.

In de waterzuivering
Algen hebben licht, kooldioxide en nutriënten nodig om te groeien. De nutriënten kunnen ze halen uit reststromen afkomstig uit de levensmiddelenindustrie. “Deze propositie zijn we nu aan het ontwikkelen”, vertelt Zegers. Het bedrijf richt zich op vier markten: gemeenten, boeren, voedingsmiddelenbedrijven met een organische reststroom en waterzuiveringsbedrijven. Door algen te laten groeien op de reststromen ontstaat er behalve biomassa (algen) ook energie. Deze kan aan het elektriciteitsnet worden geleverd. “Er is heel veel animo voor deze manier van afvalverwerking. Het levert bedrijven en boeren in potentie geld op per vervuilingseenheid. Ook gemeenten zijn enthousiast, want het sluit aan bij hun duurzaamheidsvisie.”

Reageer op dit artikel