artikel

‘We moeten nog harder werken’

Algemeen

Overgewicht is een wereldwijd groeiend probleem. In 2005 tekenden tien Nederlandse organisaties het Convenant Overgewicht. De partijen hadden twee doelstellingen: niet meer volwassenen met overgewicht en een daling van het aantal kinderen met overgewicht. Maar juist het laatste lijkt niet te lukken. Nog steeds kampt een op de zes Nederlandse kinderen met overgewicht en de trend is stijgende.

Begin november presenteerde het Convenant Overgewicht het jaarverslag 2008 in de onlangs geopende attractie Corpus, het 35 meter hoge ‘lichaam’ in Oegstgeest. Het jaarverslag met de hippe titel Op zoek naar de X-factor, laat zien dat er vergeleken met vorig jaar veel activiteiten zijn ontplooid. Voorzitter van het Convenant Paul Rosenmöller noemt bijvoorbeeld de scholencompetitie waar middelbare scholen strijden om de meest gezonde schoolkantine. Ook was hij zeer tevreden over het succes van het IKB-logo, dat sinds kort ook door de Verenigde Staten wordt omarmd.

Rol overheid
Maar er moet meer gebeuren. Het Convenant loopt nog tot januari 2010. Rosenmöller beseft dat er nog veel te doen is. “We moeten nog harder werken en de succesvolle programma’s landelijk uitrollen, aldus een felle Rosenmöller. Hij wil nog meer samenwerking tussen partners. Ook wil Rosenmöller een actievere rol van de Nederlandse overheid. “In Engeland, Frankrijk en Duitsland is de premier verantwoordelijk voor het overgewichtsprogramma. Hier hangt het een beetje tussen ministeries in.” Hij hoopt dan ook dat de geplande nota overgewicht die de ministers Rouvoet en Klink eind dit jaar zullen presenteren, de juiste urgentie en bijbehorende daadkracht toont.

Maar dat moet nog blijken. Want staatssecretaris van onder andere sport, Jet Bussemaker, die het jaarverslag namens het kabinet in ontvangst nam, houdt niet van paternalisme. Bussemaker: “Ik gruw van een overheid die voorschrijft hoeveel cafetaria’s er in een buurt mogen staan.” Ze doelt hiermee op de verhitte discussie van vorige maand waar het voedingscentrum opperde om in buurten met veel cafetaria’s en in de buurt van scholen geen nieuwe meer te plaatsen. Zij wil met topsporters langs scholen gaan. “Die kunnen kinderen inspireren om meer te bewegen.”

Overgewicht in de CAO
“Overgewicht is een gezonde reactie op een ongezonde omgeving”, stelde voorzitter Rosenmöller. “De omgeving moet daarom veranderen. Dat zijn de scholen, de werkplek en de winkels.” Van bedrijven vraagt hij dat overgewicht bespreekbaar wordt gemaakt. “Het onderwerp zou gewoon in de CAO moeten worden opgenomen.” Levensmiddelenbedrijven moeten doorgaan op de al ingeslagen weg van minder zout, suiker en vet in de producten. Het liefst zou Rosenmöller hebben dat kinderen onder de twaalf jaar alleen nog reclame zien over IKB-producten.

De gezonde keuze
De supermarkten bieden volgens Rosenmöller nog onvoldoende de gezonde keuze. “Er is nog steeds snoep bij de kassa’s.” De Consumentenbond, ook een partner in het Convenant, onderzocht welke supermarkt zijn klanten het meest helpt bij een gezond eetpatroon. Het bleek dat alle supermarktketens nog veel kunnen doen om de gezonde keuze de makkelijke keuze te maken.
Scholen zijn voor het Convenant dé plek om overgewicht bij kinderen aan te pakken. Veel van de initiatieven zijn dan ook daarop gericht. In Rotterdam is het lesprogramma ‘Lekker Fit’ voor de basisschool zeer succesvol. Smaaklessen, schoolfruit en de Energytour met Ali B als boegbeeld zijn enkele andere voorbeelden.

Reageer op dit artikel