artikel

De koelkast van …

Algemeen

Wat zijn de beweegredenen achter het koopgedrag van consumenten? Kopen ze altijd dezelfde voedingsmiddelen? Proberen ze vaak nieuwe dingen uit? En wat vinden ze van de verpakkingen? Bob Cramwinckel, smaak- en verpakkingsonderzoeker vertelt over de producten die hij in huis haalt.

“In de koelkast hebben we altijd dingen die we lekker vinden zoals vers sinaasappelsap. Die smaak is zoveel beter dan van houdbaar sap.” Bob Cramwinckel is ook thuis een smaakonderzoeker. “In de vriezer hebben we zelfgemaakte kroketten. We vonden die in de winkel te gekruid. Nu kijken we hoe we dat zelf beter kunnen. Ik moet eerlijk zeggen we kunnen nog niet tippen aan de beste kroket in de winkel, maar met een paar extra stappen komen we er wel.”

Zoeken naar lekker
Voor koffie, rijst en aardappel loont het volgens Cramwinckel om op zoek te gaan naar de lekkerste variant. Wat rijst betreft is de zoektocht nog niet beëindigd. “Alleen in de Indiase kant-en-klaarmaaltijd van de Excellence AH-maaltijden heb ik een lekkere korrel ontdekt!”

Eens in de twee weken eet het gezin een kant-en-klaarmaaltijd. “Meestal als we het druk hebben en laat thuiskomen. Vaak kopen we de maaltijd bij Albert Heijn, daar hebben ze een uitgebreide keus.” Het passiebrood van de AH is ook goedgekeurd door Cramwinckel. “Het is echt lekker, er is iets om te kauwen. Zo kan de smaak zich ontwikkelen. Ook is de verpakking goed. Gelukkig is er steeds minder brood in een plastic zak. Die zakken ‘vernielen’ het brood.”

Yoghurt
Naast sinaasappelsap heeft familie Cramwinckel altijd verschillende soorten kaas en melk in de koelkast. Tot ongenoegen van zijn vrouw wil Bob Cramwinckel in de supermarkt altijd van alles proberen, terwijl zij de boodschappenlijst wil afwerken. “Ik kom altijd thuis met meer boodschappen dan de maag kan hebben”, vertelt hij lachend.

De kinderen hebben gaandeweg meer belangstelling gekregen voor eten. “Mijn zoon is al uit huis, maar komt het weekend altijd thuis.” Dan maakt de familie meer werk van het ontbijt op zondag. “Mijn vijftienjarige dochter woont nog thuis. Zij let vooral op de houdbaarheid. We hebben daar altijd discussie over, want een pak yoghurt is na de houdbaarheidsdatum nog zeker een paar weken houdbaar. Eet jij het dan maar op, zegt ze dan.”

Gesuikerde herinnering
Zo af en toe heeft Cramwickel een blikje gecondenseerde gesuikerde melk van Friesche Vlag in de koelkast. “Mijn kinderen vinden het niets, maar ik heb er warme herinneringen aan. Ik ben in 1940 in Indonesië geboren. In die tijd was er niet veel eten, we waren blij als we rijst of een ei hadden. Maar toen ik een jaar of zes was, kregen mijn broer en ik een keer gesuikerde melk aangelengd met water. Een bijzonder plezierige ervaring! Al snel wilden we het puur hebben.”

Nog steeds eet Cramwinckel vaak Indonesisch. “We kopen hier in Ede in een speciale winkel Indonesische vlees- en groentegerechtjes. Ja, smaak heeft veel te maken met herinneringen.”

Reageer op dit artikel