artikel

Parijs even verpakkingshart van Europa

Algemeen

De internationale vakbeurs IPA & Emballage voor de voedings- en verpakkingsindustrie staat weer voor de deur. Van 17 tot en met 21 november is Parijs wederom gastvrouw van dit tweejaarlijkse evenement. Vooral Franse en Zuid-Europese bedrijven zijn goed vertegenwoordigd. Daarmee vormt het expositieaanbod een welkome aanvulling op de beurzen Makropak (Utrecht) en Interpack (Düsseldorf) eerder dit jaar.

Technologie
Vakbeurs
[Verpakken]

Vincent Hentzepeter

Vooruitblik IPA & Emballage
Parijs even verpakkingshart van Europa

De internationale vakbeurs IPA & Emballage voor de voedings- en verpakkingsindustrie staat weer voor de deur. Van 17 tot en met 21 november is Parijs wederom gastvrouw van dit tweejaarlijkse evenement. Vooral Franse en Zuid-Europese bedrijven zijn goed vertegenwoordigd. Daarmee vormt het expositieaanbod een welkome aanvulling op de beurzen Makropak (Utrecht) en Interpack (Düsseldorf) eerder dit jaar.

De tweejaarlijkse duobeurs IPA/Emballage kwam de laatste jaren steeds meer in het teken van verpakken te staan. Driekwart van het vloeroppervlak is inmiddels ingeruimd voor verpakkingen, verpakkingsmaterialen, verpakkingsmachines en hulpapparatuur, zoals inkjet- en lasercoders. Het leeuwendeel is gericht op food, maar er zijn ook secties gewijd aan ’farma’ en ‘beauty’. Naast primaire verpakkingen vormen transportverpakkingen een belangrijk onderdeel van de beurs. Logistiek managers worden op hun wenken bediend met oplossingen voor omverpakken, palettiseerrobots, interne transportmiddelen, automatische identificatie en supply chain-management.

Verpakkingstrends
Emballage trekt dit jaar zo’n 2.200 exposanten, verdeeld over hallen 4 tot en met 6. De geclusterde beursopzet maakt het mogelijk om gericht op zoek te gaan naar nieuwe ontwikkelingen. Zo zijn specifieke verpakkingsmachines voor de voedingsindustrie geconcentreerd in het voorste gedeelte van hal 4 en 5 en staan alle voedingsverpakkingen in het hart van hal zes. Voor verpakkingslogistiek kan doorgelopen worden naar het einde van hal 5, terwijl verpakkingsmaterialen vooral te zien zijn op de overgang van hal 5 naar hal 6. De verpakkingen voor luxe artikelen staan traditioneel opgesteld in de ‘Espace Luxe’ in hal 6, altijd een blik waard. Alles over verpakkingsdesign is te zien en te horen tijdens het Pack.Vision-congres in het centrum van deze hal. Vijf dagen lang praten fabrikanten, ontwerpers en internationale trendwatchers het publiek bij over de laatste ontwikkelingen in verpakkingsinnovatie.
Een blik in de toekomst biedt de speciale themaruimte, ook in hal 6, voor verpakkingstrends. Hier zijn de 500 belangrijkste innovaties te zien op het gebied van verpakkingen, machines en accessoires. Een handig startpunt om exposanten te selecteren die meer in hun mars hebben. Gold Meetings is een B2B-initiatief tijdens Emballage. Dit nieuwe beursonderdeel moet inkopers en verkopers met elkaar in contact brengen. Franse en internationale bezoekers met concrete projecten kunnen via de Gold Meetings werken aan maatwerkoplossingen met exposanten.

Food-machines
IPA 2008 huisvest deze editie zo’n 600 Franse en internationale exposanten in de voedingsprocestechniek. Hal 1 is ingeruimd voor IPA Matic en toont apparatuur, machines en andere oplossingen voor vlees- en visverwerking. IPA All Sectors is verdeeld over hal 1 en 2. Hier zijn apparatuur en machines te zien voor zuivelproducten, (semi)-vloeibare producten (SIEL), bakkerij- en banketproducten, zoetwaren, groente en fruit en kant-en-klaarmaaltijden. Hulpmiddelen voor controle, hygiëne, laboratoria, thermische behandeling en kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen ontbreken niet. Het Forum voor Innovatie & Research presenteert de laatste technologische ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie. Dit jaar worden er zo’n twintig conferenties georganiseerd over onderwerpen als duurzame ontwikkeling, energie, koeling, bioprocessing, regelgeving en efficiency. Voorwaarde is wel de Franse taal machtig te zijn. Alles over tracking & tracing is te vinden in de themaruimte voor ‘Voedselveiligheid en Tracering’ in hal 1 (sector IPA Matic). Centraal staan oplossingen voor identificatie, productie- en gegevensbeheer en specifieke software om het t&t-proces te stroomljinen. In de culinaire demonstratieruimte presenteren Franse opleidingscentra hun kookkunsten. Parijs is tenslotte ook het culinaire Mekka van Europa.

Reageer op dit artikel