artikel

Beter encapsuleren met de inkjet

Algemeen

Encapsulatie door sproeidrogen is een chaotisch proces. Met behulp van inkjettechnologie heeft Friesland Foods Corporate Research dit proces beter onder controle gekregen. Hiermee zijn in de toekomst ook kwetsbare ingrediënten als probiotica te encapsuleren.

Technologie

Maaike Tindemans
M. Tindemans is freelance journalist

Beter encapsuleren met de inkjet

Encapsulatie door sproeidrogen is een chaotisch proces. Met behulp van inkjettechnologie heeft Friesland Foods Corporate Research dit proces beter onder controle gekregen. Hiermee zijn in de toekomst ook kwetsbare ingrediënten als probiotica te encapsuleren.

Friesland Foods Kievit in Meppel is gespecialiseerd in het drogen en encapsuleren van samengestelde recepturen tot ge-encapsuleerde halffabricaten. Dit gebeurt met een geavanceerde vorm van sproeidroogtechnologie. Een sproeidrooginstallatie vernevelt de vloeistof onder hoge druk (150 tot 200 bar) via een nozzle in een hete luchtstroom. Bij het verlaten van de opening trekt de centrifugale kracht de vloeistof uit elkaar en vormen zich druppeltjes met een diameter van ongeveer 0,1 mm. Een hete neerwaartse luchtstroom droogt de druppeltjes tot poederdeeltjes. “Voor traditionele producten als melkpoeder voldoet dit proces prima”, vertelt Rick Kirpestein, directeur R&D bij Friesland Foods Kievit. “Maar er is steeds meer behoefte aan het encapsuleren van steeds processinggevoeligere, gezondheidsondersteunende ingrediënten, denk bijvoorbeeld aan probiotica. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een mildere, beter te controleren droogtechniek waarmee we ons encapsulatieproces op een hoger niveau kunnen tillen.”

Chaotisch proces
Het nadeel van sproeidrogen is namelijk dat de druppels zeer uiteenlopende groottes (Ø 10 μm tot 200 μm) hebben. Grote druppels drogen langzamer dan kleine. Om ook de grootste druppels te verpoederen, worden de kleine druppels meer gedroogd dan nodig is. Dit leidt tot energieverspilling en beschadiging van temperatuurgevoelige ingrediënten. Ongeveer 1% van de deeltjes is zelfs zo klein (

Reageer op dit artikel