artikel

Technologisch inzicht als brede basis

Algemeen

De applicatieopleiding levensmiddelentechnologie van LSBL Services, privaat opleider in de voedingsindustrie, gaat aankomend najaar voor de vijftiende keer van start. De opleiding voorziet vakmensen uit de voedingsbranche van een brede technologische basis. Deze zomer kregen opnieuw tien verse technologen hun diploma uitgereikt.

“De opleiding duurt een half jaar en laat zich kenschetsen als een brede technologische basis”, vertelt Gerrit de Jonge, directeur van LSBL Services. “De studenten zijn allemaal werkzaam in de voedingsindustrie als operator, bedrijfsleider en productontwikkelaar tot keurmeester of hebben een commerciële functie.”

Met dit programma worden jaarlijks ongeveer dertig vakmensen afgeleverd aan de voedingsbranche. LSBL Services houdt de opleiding bewust buiten de kwalificatiestructuur; dat wil zeggen dat er geen instapniveau vereist is. Doel is om uit te gaan van de (werkomgeving van de) cursist en de opleiding breed toegankelijk te maken.

Inzicht
De cursisten krijgen in 34 dagdelen alle onderwerpen uit de voedingsindustrie voorgeschoteld door gastdocent IJsbrand Velzeboer. Velzeboer, zelf technoloog, geniet van dit werk. “Je ziet deelnemers echt groeien en hoe meer deskundigheid op de werkvloer, hoe minder ellende er in het winkelschap ligt.” De opleiding start met de wat chemisch getinte onderwerpen als grondstoffen en additieven waarna meer procesgerelateerde thema’s als eenheidsbewerkingen en warmtebehandelingen volgen. Ook zaken als integrale kwaliteitszorg, voedselveiligheid en wetgeving komen ruimschoots aan bod.

De deelnemers ronden de opleiding af via een bijzondere toetsingsmethode. Aan de hand van consumentenproducten uit diverse productcategorieën krijgen ze vragen op inzichtniveau.
Bij de eindtoets kruipt de student in de huid van een kritische technoloog. Dat vraagt onafhankelijk en zelfstandig denken.

De vragen gaan bijvoorbeeld over functies van grondstoffen en additieven, etikettering, de keuze voor een type reinigingsprogramma, de specificaties voor een specifieke warmtebehandeling en de keuze voor een type vuller. Oud-cursist Marc de Wit, bedrijfsleider bij Blei Banket te Zwartsluis: “Veel zaken die ik al in de praktijk tegenkwam zijn nu theoretisch onderbouwd. Gelukkig weet ik nu alles over suikers en de verwerking ervan en is bij mij een lampje gaan branden.”

Intermediair
Dit semester rondde een groep van tien technologen het examen succesvol af en kreeg op 11 juli het diploma voor de Applicatieopleiding Levensmiddelentechnologie uitgereikt. Tijdens de diploma-uitreiking lichtte Anita Spannenburg, QA-manager bij DO-IT, een handelsonderneming in biologische producten, de toegevoegde waarde van een breed opgeleide levensmiddelentechnoloog toe. Rode draad is volgens Spannenburg de intermediairsrol van de technoloog: tussen de diverse disciplines binnen een organisatie. “Het vertalen van maatschappelijke ontwikkelingen naar producten en processen is een kwaliteit waarmee technologen zich aantrekkelijk maken voor de arbeidsmarkt.”

De voedingsindustrie is weer tien nieuwe technologen rijker. En als het aan Gerrit de Jonge ligt, is dat op tien werkplekken straks goed te merken. Op 11 juli gaf hij ‘zijn’ studenten de laatste uitdaging mee:“Bouw de nu gelegde basis verder uit door ze toe te passen in je professie!”

Reageer op dit artikel