artikel

Diversiteit aan procesinnovaties

Algemeen

Wie ontvangt in 2008 de Proces Innovatie Publieksprijs? Bezoekers van de vakbeurs Industrial Processing bepalen wat het meest innovatieve apparaat, (verpakkings)systeem of de meest grensverleggende component is die in 2007 of 2008 op de markt werd gebracht. Tot 25 september kan een stem worden uitgebracht op een van veertien nominaties.

De vakjury van de Proces Innovatie Prijs (PIP) had het dit jaar moeilijk. Weliswaar waren er achttien inzendingen, waarvan er veertien voldeden aan de criteria om door te gaan voor de Publieksprijs. Maar de jury moest besluiten om geen inzending voor te dragen voor de Vakprijs. Reden hiervoor was niet dat het innovatieve gehalte onder de maat was, maar wel dat veel van de innovaties nog niet op de markt zijn gebracht. En marktpresence is een van de cirteria om genomineerd te worden voor de Vakprijs. Voor de Publieksprijs komen de innovaties wel in aanmerking. Stemmen kan op www.industrialprocessing.nl.

Uiteenlopende inzendingen
De nominaties voor de PIP variëren sterk in karakter: een pomp, verpakkingssystemen, een mengconcept en menger, vriezer, warmtewisselaar, flowmeter, ventieleiland en meer. Twee bedrijven zonden twee respectievelijk drie producten in. In het kader zijn de nominaties samengebracht met foto. De winnaar van de Proces Innovatie Publieksprijs 2008 wordt op dinsdag 3 oktober tijdens de Industriële Week bekendgemaakt. Alle nominaties zullen op de beursvloer van Industrial Processing duidelijk herkenbaar zijn aan borden op de stands met ‘PIP-genomineerd’ en bijeengebracht op een expowand.

Uitgebreid programma
De PIP is onderdeel van een uitgebreid programma dat tijdens de vakbeurs Industrial Processing van 30 september tot en met 3 oktober in Jaarbeurs Utrecht op en rond de beursvloer wordt georganiseerd. Zo vinden tijdens de beursdagen meerdere seminars plaats. Hergebruik van proceswater is het thema van de ochtendsessie die het vakblad Pomp.NL samen met Kiwa Water Research en TNO in totaal drie keer organiseert. De Vereniging Nederlandse Procestechnologen (NPT) organiseert een seminar over de draadloze fabriek.

Op de beursvloer is in hal 7 het Innovatieplein ingericht, een initiatief van de drie technische universiteiten in Nederland. Jonge wetenschappers presenteren hun ontwikkelingen. Achter in hal 7 zijn de vendorsessies: lezingen door exposanten over nieuwe producten. Aanbieders van pompen exposeren in hal 8 gezamenlijk op het Pomp.NL Plein.

Meer prijzen
Industrial Processing is onderdeel van de Industriële Week, een vakevent voor de procesindustrie van in totaal vijf beurzen. Ook tijdens de verpakkingsbeurs Macropak en de vakbeurs voor Aandrijftechniek & Factory Automation worden prijzen uitgereikt. De winnaar van de Gouden Noot voor de meest innovatieve verpakking maakt het Nederlands Verpakkings Centrum (NVC) op 30 september bekend tijdens het Nationale Verpakkingsinnovatie Diner. De genomineerden zijn te zien op de NVC-stand in hal 2.

Voor de Aandrijftechniek Innovatie Award 2008 nomineerde de vakjury vier inzendingen in de categorie Applicatie Award en nog eens vier in de categorie Product Award. Alle 21 inzendingen die hier aan de criteria voldeden, dingen mee naar de publieksprijs. Via de website www.aandrijftechniek-online.nl kan een stem worden uitgebracht.
Informatie: www.industrieleweek.nl

Reageer op dit artikel