artikel

De directeur

Algemeen

Het leek een rustige vrijdag in april te worden, toen moest hij plotseling naar oostelijk Duitsland om een partij appels voor de export te keuren. Directeur Wyno Vermeulen van Fruitkwekerij Vermeulen en Flevosap weet in zijn werk ’s ochtends niet wat hij ’s avonds doet. “Een sociaal leven is moeilijk te plannen.”

Hoe ziet uw functie als directeur eruit?
“Ik run het bedrijf samen met mijn broer Roel. Ik doe alle commerciële handel, zoals de import en export van fruit, algemene zaken. Mijn broer doet de binnenlandse markt en de contacten met de supermarkten. Verder zijn we op dit moment bezig met het bouwen van een pension voor Poolse werknemers. Het is moeilijk om voor de productie mensen te vinden. De appelpluk doen vooral Polen.”

Waar zet u uw flessen Flevosap zoal af?
“Bij alle grote retailers zoals Schuitema, Albert Heijn en Dekamarkt. Voor het maken van Flevosap gebruiken we Hollandse appels zoals Jonagolds of Elstars. We oogsten ongeveer 2,3 miljoen kilo appels per jaar in Nederland, waarvan we ongeveer 4% gebruiken voor het maken van Flevosap. We gebruiken de klasse 3 (klasse 1 is de hoogste klasse, red.) appelen die een beetje misvormd en kleurloos zijn voor de productie van Flevosap.”

Wat is er zo leuk aan uw werk?
“De afwisseling binnen het bedrijf. Dan weer inkoop, dan weer verkoop en vervolgens naar het buitenland. Je weet ’s ochtends niet wat je ’s avonds doet. Het met een team omgaan is ook leuk. We proberen ervoor te zorgen dat iedereen met een glimlach naar zijn werk komt. Die lachfactor zorgt ook voor een hogere productiviteit. Ook uit het behalen van omzetgroei, het afgelopen jaar 40%, haal ik voldoening.”

Zijn er ook nadelen?
“Het werk is zo veranderlijk. Een sociaal leven is moeilijk te plannen en afhankelijk van de natuur. Het heeft laatst vijf nachten achtereen gevroren, dan sta je vijf nachten de appelbloesems te besproeien om deze te beschermen tegen de vorst (ijs beschermt tegen vorst omdat warmte naar binnen trekt en kou naar buiten, red.). Als het hagelt is de oogst niets meer waard. Het is dan gewoon slikken en weer doorgaan en genieten van de dingen die wel meezitten. Gelukkig kunnen het fruit, de appels en de peren uit onze eigen boomgaard na een slechte oogst nog wel voor Flevosap worden gebruikt. Het andere fruit dat nodig is voor het sap kopen we in. We halen bijvoorbeeld puur sinaasappelsap uit Costa Rica.”

Hoe ziet uw werkweek eruit?
“Ik werk van maandag tot en met zaterdag. Doordeweeks vindt de productie van Flevosap plaats. Op zaterdag is het grote schoonmaak en krijgen alle machines een grote schoonmaakbeurt. Ik probeer regelmatig op kantoor te zijn, maar ben ook veel onderweg om partijen fruit te bekijken voor de export. Elke dag heb ik overleg met mijn broer en soms met mijn vader, Rob, van wie Roel en ik in 2000 het bedrijf overnamen.”

Is uw functie de afgelopen jaren veel veranderd?
“Het bedrijf is verdubbeld in grootte en omzet. Je bent dan met grotere projecten bezig, zoals dat pension voor Polen. Je merkt dat je directeur bent van een groter bedrijf, zeker als je zo eens op een zondag op de afgelopen tien jaar terugkijkt. We komen met een verpakkingslijn voor 0,2 of 0,25 liter flessen Flevosap. Ik durf nog niet te zeggen of er ook nieuwe smaken bijkomen. We komen in ieder geval niet met die zogenoemde sappen met superfruits. Van die antioxidantendrankjes zijn er al zoveel. Op die markt gaan we ons niet begeven. We houden het gewoon Nederlands.”

Wat vindt u van de milieuorganisaties die zeggen dat er te veel residuen in groente en fruit zitten?
“Onze sappen zijn natuurlijk, maar ik moet toegeven: we gebruiken geen biologische appels. Wel passen we heel weinig gewasbeschermingsmiddelen toe. Deze zijn duur en de winstmarges zijn laag.”

Reageer op dit artikel