artikel

‘Pavo moet zich profileren’

Algemeen

Pavo, dat is toch die organisatie gericht op automatisering? Onder andere. De afkorting staat voor Procestechniek en -Automatisering voor de VOedingsmiddelenindustrie. Maar de stichting heeft een veel bredere scope. Zeker als het aan de nieuwe directeur Martin Keijbets ligt. Hoe? “Door een aantrekkelijk programma en samenwerken met andere partijen.”

“Ik voel me nog jong en actief genoeg.” Martin Keijbets (63) is net een half jaar met prepensioen. Hij werkte een kleine twintig jaar bij Aviko. Keijbets praat enthousiast over zijn tijd bij de frietproducent en in het bijzonder over de technologische aspecten daarvan. “Ik ben een levensmiddelentechnoloog in hart en nieren. De aardappelindustrie is erg boeiend, internationaal georiënteerd en technologisch vooruitstrevend.” Naast zijn werk is hij altijd actief geweest in levensmiddelenverenigingen. “Het is mijn passie!”

Ruimte in het midden
Voor de Pavo als organisator van bijeenkomsten ziet de oud-Avikoman een duidelijke functie. “Tussen de commerciële congressen en een beroepsvereniging zoals de NVVL is er ruimte voor een onafhankelijke stichting waar mensen uit de voedingsmiddelenwereld rondom een thema een netwerk kunnen vormen.” De Stichting Pavo is opgericht in 1989 met het doel om het uitwisselen van kennis en informatie op het gebied van procesautomatisering voor de voedingsmiddelenindustrie te bevorderen. Tijdens congressen, themabijeenkomsten en bedrijfsbezoeken vertellen branchegenoten en externe specialisten over vernieuwingen in de branche.

De stichting Pavo bestaat voor circa twee derde uit voedingsmiddelenfabrikanten. De andere leden zijn instituten en toeleveranciers. Keijbets geeft toe dat levensmiddelenbedrijven hier ambivalent tegenover kunnen staan. Toeleveranciers hebben echter heel veel kennis in huis. “Wat is een bedrijf zonder toeleveranciers? Als je een nieuw apparaat koopt dan heb je te maken met machinebouwers, softwareleveranciers en hardware-installateurs.”

Aantrekkelijk blijven
Pavo moet vechten voor zijn bestaansrecht. De organisatie heeft te maken met dalende ledenaantallen. “We opereren in een enorm competitief veld. Als we een rol willen spelen als organisator van bijeenkomsten, moeten we ons profileren en aantrekkelijker zijn.” Keijbets kreeg van het Pavo-bestuur de opdracht om de richting van de Pavo te bepalen. Welke rol kan deze stichting nu en in de toekomst vervullen? Daar gaat de kersverse directeur de komende tijd mee aan de slag. “Een aantrekkelijk programma en samenwerken met andere partijen zijn cruciaal.”

Reageer op dit artikel