artikel

De koelkast van…

Algemeen

Wat zijn de beweegredenen achter het koopgedrag van consumenten? Kopen ze altijd dezelfde voedingsmiddelen? Proberen ze vaak nieuwe dingen uit? En wat vinden ze van de verpakkingen? Aarieke de Jong, onderzoeker bij de Voedsel en Warenautoriteit, vertelt over de producten die zij in huis haalt.

“De melk van drie dagen over datum is onlangs in de poffertjes gegaan”, vertelt Aarieke de Jong. Haar werk bij de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) beïnvloedt dat soort zaken niet. “Ik hoor wel eens van collega’s dat ze door hun werk geen risicoproducten meer eten. Maar ik eet producten zoals filet americain wel.” Een kleine tik heeft ze aan haar baan wel overgehouden. “De pakken Optimel staan op datum, zodat de oudste eerst wordt gepakt.”

Van A naar B
De datum is ook waar De Jong op let in de supermarkt. “Het ligt eraan of ik spullen direct ga gebruiken, maar als dat niet zo is zoek ik wel naar het langst houdbare product.” Verder vindt ze het vooral belangrijk dat producten lekker zijn. “We eten wel eens B-merken. Bijvoorbeeld pastasauzen, daar doe je zelf nog dingen bij, dus dan maakt het niet zoveel uit. Maar als het B-merk minder lekker is, schakelen we toch al snel weer over op A.”

Gerechten van de wereld
De rolverdeling in Huize De Jong is zo dat Aarieke het weekmenu verzint en dat haar man de boodschappen doet. “Hij doet dan op zaterdag boodschappen, waar we het tot donderdag mee redden. Sinds we kinderen hebben koken we vrij veel hetzelfde en proberen we minder nieuwe dingen uit. Het moet vooral snel en makkelijk zijn. Vroeger kookte ik uit de kookboeken van het Nederlands Zuivelbureau. Ik vind koken erg leuk, maar mijn man vindt het soms zonde van mijn tijd als ik mijn best gedaan heb. Hij is fan van Knorr Wereldgerechten, maar ik kook weinig uit een pak.”

Geel van vetoxidatie
Iets wat altijd in de koelkast van De Jong staat is Optimel. “Dat vinden de kinderen lekker omdat het zoet is. En ook hiervan hebben we wel eens een B-merk geprobeerd, maar dat vonden we echt niet zo lekker.” Verder ligt er altijd een blok kaas om te raspen. “Dat is wel iets typisch. Ik heb een vriendin die bij een kaasfabriek werkt en die zegt dat je nooit raspkaas moet eten, omdat daar van alles in zit. Dus we raspen onze kaas altijd zelf.” Verder bevat haar koelkast altijd smeerkaas voor de kinderen, bier tenzij het op is, yoghurt, Blue Band voor op brood en diverse sauzen. “Zolang de knoflooksaus en mayonaise niet geel uitgeslagen zijn van de vetoxidatie eten we ze gewoon nog op.”

Sausje
Kant-en-klaarmaaltijden verschijnen af en toe in de koelkast van De Jong. “De Albert Heijn stoommaaltijden eten we soms op vrijdag. En als ik alleen eet, neem ik soms een pastasalade.” Maar over het algemeen wordt er voor twee keer gekookt. “Vaak pasta of rijst. In ieder geval iets waar een sausje bij zit. Met alleen rijst en groente maak je hier niet iedereen blij.”

Reageer op dit artikel