artikel

Afval is (lekker) voedsel

Algemeen

Duurzaam, inspirerend en smaakvol. Dat is het avondprogramma op 12 maart van het tweede VMT Food Event. Fooddesigner Katja Gruijters stelt speciaal voor dit jaarlijkse VMT-evenement een diner samen dat is geïnspireerd op het ‘Cradle to Cradle’- principe. Michael Braungart zelf vertelt voorafgaand aan het diner hoe afval voedsel wordt in een oneindige kringloop.

De centrale gedachte van de revolutionaire ‘Cradle to Cradle’ (wieg tot wieg) -filosofie van Michael Braungart en William McDonough is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.

Het verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is en geen restproducten ontstaan die alsnog worden gestort. Het motto van deze kringloop is ‘waste equals food’. Voorbeeld is het eigen boek Cradle to cradle. Het is niet van papier gemaakt maar van een biologisch afbreekbare kunststof dat na een eenvoudig proces opnieuw als glossy, helderwit papier kan worden gebruikt. Ook de inkt wordt gescheiden en kan opnieuw als inkt dienstdoen.

Nederland enthousiast
Nederland is helemaal warm gelopen voor dit duurzame principe. Sinds begin vorig jaar een documentaire over de twee heren en hun gedachtegang te zien was op de Nederlandse televisie, zijn er veel initiatieven ontstaan om hier wat mee te doen. Lezingen van Braungart worden overal in het land goed bezocht en de regio Venlo laat de principes van Cradle to Cradle (C2C) een prominente rol vervullen tijdens de Floriade 2012.

Afval is voedsel?
Samen met VMT heeft fooddesigner Katja Gruijters het idee opgevat om een ‘Cradle to Cradle’-menu samen te stellen als smakelijke illustratie van Braungarts lezing en filosofie. Deelnemers aan het diner kunnen zo in de praktijk ervaren wat duurzaam consumeren betekent. Gruijters: “Ontwerpen die materialen een tweede leven geven zijn een belangrijke drijfveer achter mijn werkwijze. Ik heb bijvoorbeeld in samenwerking met Droog Design chocoladerepen gemaakt bestaande uit overgebleven paaseitjes. Ook passend in deze filosofie zijn de eetbare broodborden die ik heb ontworpen.”

Afval als voedsel klinkt niet echt lekker. Gruijters gaat het tegendeel bewijzen! Haar inspiratie haalt ze uit de natuur waar de cycli groei en verval elkaar opvolgen en mogelijk maken. Het resultaat is een bijzonder menu…

Reageer op dit artikel