artikel

Met beide benen in de samenleving: VMT Food Event 2008

Algemeen

Na de succesvolle editie van vorig jaar gaat VMT Food Event in 2008 een stap verder. De grote variatie in onderwerpen, de vele inspirerende sprekers en de vakbeurs blijven. Ook is er wederom voldoende gelegenheid tot netwerken. Maar in 2008 plaatst VMT Food Event de voedingsmiddelensector midden in de maatschappij. Alle actuele thema’s van nu en straks voor manager en beleidmaker komen samen in een inspirerend aanbod.

Dionne Irving

Na de succesvolle editie van vorig jaar gaat VMT Food Event in 2008 een stap verder. De grote variatie in onderwerpen, de vele inspirerende sprekers en de vakbeurs blijven. Ook is er wederom voldoende gelegenheid tot netwerken. Maar in 2008 plaatst VMT Food Event de voedingsmiddelensector midden in de maatschappij. Alle actuele thema’s van nu en straks voor manager en beleidmaker komen samen in een inspirerend aanbod.

Rode draad in het congresprogramma van VMT Food Event 2008 is de relatie tussen de voedingsmiddelenindustrie en de maatschappij. Deze twee partijen doen een toenemend beroep op elkaar. De industrie biedt als een van de grootste bedrijfstakken in Nederland de maatschappij welvaart, werkgelegenheid en niet in de laatste plaats een breed pakket van gezonde, lekkere voedingsmiddelen. De consument waardeert dit zeer, maar stelt tegelijkertijd als burger in toenemende mate voorwaarden aan de productie van zijn voedsel. Hoe moet de industrie, maar ook de overheid, hiermee omgaan? Hoe profileert de sector zich internationaal en op welke wijze kan Nederland zijn concurrentiepositie versterken? Vragen die besproken worden tijdens het congres op 12 en 13 maart in Nieuwegein.

Totaalplaatje
“Een belangrijke verbetering is dat we op de eerste dag meer focussen op managers, strategen en gatekeepers. De tweede dag biedt vooral technologen, Q&A-managers, marketeers en microbiologen veel informatie die zij direct kunnen relateren aan hun werk in de praktijk. Door deze opbouw in het congresprogramma spreken we een groter publiek aan dat we op hun aandachtsgebieden bedienen”, vertelt VMT-congresmanager Maureen de Graauw. “Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat juist de combinatie van beide dagen het totaalplaatje biedt.”

Duurzaam
Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) hebben een eigen plaats gekregen binnen het congresprogramma met een sessie die geheel aan dit onderwerp is gewijd en als terugkomend item binnen diverse andere sessies. Steeds meer bedrijven nemen mvo en duurzaamheid op in hun strategie en het zijn daarmee onderwerpen die inmiddels hoog op de agenda van de food-industrie staan.
Ook supply chain management en transport – twee onderwerpen met eveneens een milieuaspect – vormen een nieuw thema op het VMT Food Event. Voorlopers in de levensmiddelenindustrie en ervaringsdeskundigen vertellen over ontwikkelingen op dit terrein.
“Daarnaast zijn er diverse interessante lezingen bij te wonen”, zegt De Graauw. “Van nieuwe technologische ontwikkelingen, risicomanagement en procesoptimalisatie tot conceptontwikkeling, merkstrategie en de nieuwste standaarden op voedselveiligheidsgebied. Het komt allemaal aan bod.”
Maar niet alleen de presentaties op het eigen vakgebied zijn een bezoek waard. Het kan voor veel deelnemers minstens zo interessant zijn om eens te horen wat er op andere terreinen speelt. Dat kan door de wisseling van track, waartoe na elke inleiding gelegenheid geboden wordt. De Graauw: “Vorig jaar maakten de deelnemers daar op grote schaal gebruik van.”

Interactief
Naast de lezingen, omvatten veel sessies interactieve workshops. “Vorig jaar bleek dat deze ‘hands on’-activiteiten een doorslaand succes waren. Deelnemers gaan graag zelf aan de slag. We hebben het aantal workshops dan ook sterk uitgebreid. Elke track bevat minimaal één interactief onderdeel”, vertelt De Graauw.
Er zijn workshops crisismanagement en conceptontwikkeling. Verder kunnen bezoekers kennis maken met projecten over nieuwe producten en het beter vermarkten van bestaande producten. En wie van spelletjes houdt kan zich wagen aan de ‘supply chain game’.

Ontmoeten op de vakbeurs
De beursvloer van VMT Food Event is de ontmoetingsplaats voor de voedingsmiddelenbranche. Op de vakbeurs, die tegelijkertijd met het congres plaatsvindt, presenteren bedrijven hun kennen en kunnen. De beurs kenmerkt zich door exposanten van uiteenlopende pluimage. Een greep uit de standhouders, Koninklijke Buisman, DNV, Actemium, BASF, Nutri-Akt, Chr. Hansen, TNO, illustreert deze diversiteit.

Reageer op dit artikel