artikel

Flexibel, functioneel en automatisch

Algemeen

Automatisering in de voedingsmiddelenindustrie betekent een efficiëntere productie combineren met snelle productiewissels, zo min mogelijk productafkeur en een betaalbare prijs. Op de Food Automation Show (FAS07) toonden toeleveranciers hoe zij voedingsmiddelenbedrijven daarin bijstaan.

Automatisering in de voedingsmiddelenindustrie betekent een efficiëntere productie combineren met snelle productiewissels, zo min mogelijk productafkeur en een betaalbare prijs. Op de Food Automation Show (FAS07) toonden toeleveranciers hoe zij voedingsmiddelenbedrijven daarin bijstaan.

Efficiëntie en optimalisatie zijn essentieel voor bedrijven om bij te blijven in de competitieve markt van nu. Op de FAS07 liet DMV zien hoe ze de indampafdeling geheel hebben geautomatiseerd om efficiënter te werken. TNO presenteerde de resultaten van een EET-project waarbij de bedrijven Kievit en Unifine met de nieuw ontwikkelde techniek melkpoeder efficiënt kunnen drogen. Eddy Drent van Unilever toonde de rol van voldoende instrumentatie bij de optimalisatie van het sterilisatieproces. De presentatie van Tetra Pak over het FlexDos systeem sprong eruit wat betreft het inspelen op de trends van flexibel en efficiënt produceren.

Hittegevoelige ingrediënten
Het Zweedse bedrijf Arom Pak, ontwikkelaar van het Flexdos-systeem, is in 2003 overgenomen door Tetra Pak. Met dit systeem kunnen hittegevoelige functionele ingrediënten zoals vetzuren en smaakstoffen ná de sterilisatie of pasteurisatie van het basisproduct worden toegevoegd. Hierdoor blijven deze prijzige ingrediënten actief. “Het gaat dan vooral om lactase, omega-3-vetzuren en probiotica”, vertelt Tomas Berg, salesmanager van het Flexdossysteem. “Leveranciers van deze ingrediënten zoals Chr. Hansen en DSM waren meteen enthousiast. Kleur- en smaakstoffenfabrikanten zijn iets conservatiever; zij komen op aandringen van bedrijven naar ons toe. De voordelen voor drankproducenten zijn duidelijk; ze hoeven minder kostbaar ingrediënt toe te voegen voor een maximale werking, er gaat minder schoonmaaktijd verloren bij het wisselen tussen producten en ze hebben de flexibiliteit om seizoensproducten te maken. Een Duitse zuivelaar maakt nu winter-, zomer- en herfstmelk.”

Nieuwste toepassing
Lactoferrin, een bioactief eiwit, komt in hoge concentraties voor in moedermelk en in lagere concentraties in koemelk. Aan het eiwit worden naast immuunversterkende eigenschappen, ook antioxidante werking en antivirale eigenschappen toegeschreven. Lactoferrine is zeer temperatuurgevoelig en daarom geschikt voor aseptisch doseren. Steriel filtreren van dit ingrediënt is al gelukt. Er lopen nu applicatietesten met leveranciers en toepassers.

Reageer op dit artikel