artikel

Voer voor diabetici

Algemeen

Normaal kunnen eten en je niet druk hoeven te maken over een te hoog glucosegehalte in het bloed na het eten. Dit gaat niet op voor de groeiende groep diabetici in Nederland. DSM biedt hulp met de ontwikkeling van Insuvital. Dit ingrediënt werd op de press innovation event van DSM gepresenteerd. In totaal zijn er in Nederland naar schatting 850.000 mensen met diabetes, waarvan 85 tot 90% met type 2 diabetes. Jaarlijks komen daar ongeveer 70.000 mensen bij. De meesten zijn van middelbare of oudere leeftijd, maar de laatste jaren komt type 2 diabetes steeds meer voor bij jongere mensen en kinderen met overgewicht. In de komende twintig jaar neemt door groei en vergrijzing van de bevolking het aantal personen met diabetes in ons land met 35% toe en als de stijgende trend in overgewicht zich voortzet, zal dit aantal nog veel groter zijn.

Normaal kunnen eten en je niet druk hoeven te maken over een te hoog glucosegehalte in het bloed na het eten. Dit gaat niet op voor de groeiende groep diabetici in Nederland. DSM biedt hulp met de ontwikkeling van Insuvital. Dit ingrediënt werd op de press innovation event van DSM gepresenteerd.
In totaal zijn er in Nederland naar schatting 850.000 mensen met diabetes, waarvan 85 tot 90% met type 2 diabetes. Jaarlijks komen daar ongeveer 70.000 mensen bij. De meesten zijn van middelbare of oudere leeftijd, maar de laatste jaren komt type 2 diabetes steeds meer voor bij jongere mensen en kinderen met overgewicht. In de komende twintig jaar neemt door groei en vergrijzing van de bevolking het aantal personen met diabetes in ons land met 35% toe en als de stijgende trend in overgewicht zich voortzet, zal dit aantal nog veel groter zijn.

Dieet
Reden voor DSM om het sterk groeiend diabetesprobleem aan te pakken, is dat er ongelofelijk veel mogelijkheden zijn om dit via de voeding te doen, vertelde Erik Lommerde, business manager Metabolic Syndrome and Diabetes bij DSM. “Mensen met type 2 diabetes moeten het dieet van een normaal gezond persoon volgen. Voor niet-diabetici is een gezond dieet al moeilijk vol te houden, diabeten hebben het dus extra moeilijk. Met Insuvital krijgen zij een extra steuntje in de rug. Dit poeder bestaat uit in stukjes geknipt caseïne, een eiwithydrolysaat. In klinische testen is bewezen dat bij doseringen van vijftien gram een significante verlaging van het glucosegehalte in het bloed plaatsvindt.”
Manon Kotvis, medewerker communicatie & PR Diabetesvereniging Nederland, wacht nog even af: “Hoewel verschillende onderzoeken weliswaar lijken uit te wijzen dat het middel effect kan hebben, is dit onderzoek voor ons onvoldoende om te kunnen beoordelen of mensen met diabetes baat hebben bij Insuvital. Wij wachten daarom met belangstelling verder onderzoek en wetenschappelijk bewijs af.”

Eiwitten en koolhydraten
Van glucose, de bouwsteen van koolhydraten, is bekend dat het de insulineproductie doet stijgen. Maar ook aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, stimuleren de insulineproductie, zo bleek uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. Onderzoeker Luc van Loon: “Uit onze studie met type 2 diabetespatiënten blijkt dat een mengsel van Insuvital en/of specifieke aminozuren de insuline-afgifte sterk kan verhogen en daarmee de glucosehuishouding kan verbeteren. Want zelfs met medicatie is bij het merendeel van de patiënten gedurende de dag nog vaak sprake van een te hoge bloedsuikerspiegel. Door aanpassing van de voeding en meer fysieke beweging is hier veel verbetering mogelijk.”

Belgische primeur
Diabeticom (merknaam Glucoredux), een Belgisch bedrijf, heeft onder eigennaam een drankje met Insuvital in oktober op de markt gebracht. Het drankje bevat acht gram actief ingrediënt per halve liter water. Dat is minder dan de aangetoonde werkende hoeveelheid van DSM. Lommerde: “Dat klopt. Wij zijn nu bezig met onderzoek om aan te tonen dat lage doseringen ook effectief zijn, maar onze klanten maken zelf een afweging over de toegepaste hoeveelheid. De Vlaamse autoriteiten hebben de claim van Diabeticom wel goedgekeurd. Vlaamse diëtistenverenigingen en de medische professie zijn wel enthousiast. Ook het bedrijfsleven toont veel interesse, vooral de zuivelkant. We voeren momenteel gesprekken met grote bedrijven, waaronder supermarktketens. Binnen een jaar zijn er ook producten met Insuvital op de Nederlandse markt.”

Risicofactoren voor type 2 diabetes
• Genetische aanleg, diverse genen
• Ernstig overgewicht (obesitas)
• Abdominale vetverdeling
• Lichamelijke inactiviteit
• Ongezonde voeding: te veel verzadigd vet, onvoldoende voedingsvezel
• Roken
• Geen borstvoeding ontvangen
Bron: www.rivm.nl

Reageer op dit artikel