artikel

Kindervoeding à la carte

Algemeen

Bijna tweederde van de Nederlandse moeders weet niet dat een gezond eetpatroon in de eerste drie levensjaren van hun kind mede bepalend is voor de gezondheid op latere leeftijd. Reden voor Nutricia om ‘Feeding for life’ te starten, een programma dat ouders advies en informatie geeft over goede voeding, gecombineerd met producten.

Bijna tweederde van de Nederlandse moeders weet niet dat een gezond eetpatroon in de eerste drie levensjaren van hun kind mede bepalend is voor de gezondheid op latere leeftijd. Reden voor Nutricia om ‘Feeding for life’ te starten, een programma dat ouders advies en informatie geeft over goede voeding, gecombineerd met producten.

Dat de Nederlandse moeder (en vader) in verwarring is door de vele adviezen over goede voeding, kwam naar voren uit de discussie met ouders die Nutricia speciaal voor de aftrap van ‘Feeding for life’ had uitgenodigd. Onder leiding van Tooske Ragas, zelf net moeder geworden, werd ingegaan op de eetproblemen waar ouders met jonge kinderen tegenaan lopen, zoals moeilijk etende kinderen en kinderen die weinig lusten.
Charlotte Maintz is één van de experts die de vragen van de aanwezige ouders probeerde te beantwoorden. Als verantwoordelijke voor het Kindervoeding serviceteam van Nutricia heeft ze veel ervaring met vragen van ouders. “Vooral vlak na de geboorte, na vier tot zes maanden als er voor het eerst bijvoeding mag worden gegeven en na een jaar als het kind een eigen wil begint te krijgen, hebben ouders vragen”, legde Maintz uit. De diëtisten van de Kindervoedinglijn beantwoorden 7 dagen per week, 24 uur per dag telefonisch vragen van verontruste ouders.

Praktische informatie
Gijsbert Delhaize, directeur Nutricia Baby, vertelde dat Feeding for life naast de adviezen van de Kindervoedinglijn ook een vernieuwde productlijn en website omvat. De website bevat honderden pagina’s met informatie over alle leeftijdsfases: van zwangerschap tot drie jaar. Er is geprobeerd om de site zo praktisch mogelijk te houden, dus geen lappen met encyclopedieteksten, maar menuplanners en wist-je-datjes. De wist-je-datjes zijn ook terug te vinden op etiketten van de Nutricia-producten. De voedingsinformatie op de etiketten is volgens Nutricia helderder geworden, met tips en weetjes over gezonde voeding voor jonge kinderen en een Feeding for life-logo om de filosofie te benadrukken.

Smaakontwikkeling
Volgens professor Hugo Heijmans, hoogleraar kindergeneeskunde AMC, begint smaakontwikkeling al in de buik doordat bepaalde smaakstoffen doordringen in het vruchtwater. Verder is het volgens hem belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd aan verschillende smaken wennen, zodat zij later gevarieerd eten. Inspelend op dat gegeven, heeft Nutricia Olvarit à la Carte ontwikkeld in negen verschillende smaken. Deze op de volwassenenkeuken geïnspireerde producten bevatten kruiden als tijm, basilicum en koriander. Verder voldoen ze aan de verbeterde voedingsnormen van Nutricia. Dat betekent dat producten bestemd voor kinderen jonger dan 12 maanden geen toegevoegd zout bevatten, dat in elke maaltijd minimaal 75 gram groenten zit en dat er geen kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen worden toegevoegd.
Om kinderen aan structuur te laten wennen en te leren kauwen, is Nutricia bezig met de ontwikkeling van een product met grovere stukjes voor kinderen vanaf 12 maanden. Het peutermenu (1 tot 3 jaar), nu al verkrijgbaar, wordt op een bordje geleverd en heeft een structuuropbouw die het midden houdt tussen babyvoeding en een maaltijd voor volwassenen.

Plezier in het eten
Sommige van de aanwezige ouders gaven aan te worstelen met een moeilijk etend kind, waardoor plezier in de maaltijd ver te zoeken is. Kinderpsycholoog Steven Pont adviseerde om daar zo min mogelijk aandacht aan te besteden. “Het is belangrijk om emotioneel neutraal te blijven als je kind niet wil eten. Kinderen hebben liever negatieve aandacht dan geen aandacht”, zei hij.
“Voeding was begin vorige eeuw iets om je maag te vullen. (…) Voeding is nu iets sociaals”, aldus Heijmans. Hij wenste ouders toe dat ze niet alleen hun kind goed laten groeien en ontwikkelen, maar dat ze met elkaar lol in het eten hebben. Dat is ook wat Nutricia met Feeding for life probeert te bewerkstelligen.

Informatie
www.nutriciakindervoeding.nl

Reageer op dit artikel