artikel

De queeste naar ’s werelds meest onschuldige merk

Algemeen

Ze geven 10% van de nettowinst aan de landen waar ze het fruit kopen, doneren hun overschotten aan de Voedselbank, zijn het eerste drankje ter wereld met een 100% gerecyclede en recyclebare verpakking en hebben een omzet van ruim € 140 miljoen. Jessica Sansom van Innocent vertelt over passie, fruit, onschuld en goed zakendoen.

Deze week werkt Innocent’s sustainability manager Jessica Sansom in het hoofdkantoor van Innocent Benelux, Fruit Towers genaamd. Een kantoor dat vanaf dag een (in 2005) op groene energie functioneert en zelfs CO2-negatief is. Sinds 21 september is de verpakking van de smoothievariant ‘Strawberries & Bananas’ gemaakt van 100% gerecycled en recyclebaar plastic. Op 1 januari verschijnen alle varianten in deze verpakking. De verpakking van de Thickie-variant (met yoghurt) is vanaf 1 april van dit materiaal.

Hoe heet het materiaal en waar is het van gemaakt?
“De verpakking is van 100% PCR (post consumer recycled, oftewel gerecycled na gebruik) PET. Het PET-materiaal moet eerst worden ingezameld, daarna gescheiden en vervolgens via een speciaal procedé worden gesteriliseerd. Dan wordt het versnipperd en aan de plasticfabrikant geleverd. We hebben onze fabrikant veel tijd en ruimte gegeven om er vrij op los te testen en verschillende technieken uit te proberen. Net zo lang totdat een stevige, betrouwbare en voedselveilige PCR PET-verpakking is ontwikkeld.”

Is het plastic wel foodgrade?
“Jazeker. Het heeft alle wettelijke tests doorstaan. De techniek is 100% voedselveilig bevonden.”

Wat zijn de voordelen boven bioplastic, gemaakt uit bijvoorbeeld maïszetmeel?
“We deden het afgelopen jaar een testpilot waarin we verpakkingen van maïsmeel produceerden. Na een consultatie met verschillende partijen concludeerden we dat een inzet op gerecyclede PET-flessen waardevoller is. Ten eerste is het lichter en sterker dan bioplastic. Ten tweede willen we maïs als voedselbron niet in gevaar brengen. Ten derde composteert in Groot-Brittannië slechts 5% van de mensen en ten vierde is er nauwelijks verschil in CO2-uitstoot tussen bioplastic en PCR PET.”

Wat is het verschil in CO2-emmissie ten opzicht van regulier PET?
“Ongelooflijk veel. De specialisten bij het Britse Waste & Resources Action Programme (WRAP) maakten een life cycle analysis van onze verpakkingen. Per ton PET die we recyclen wordt 1,5 ton minder CO2-uitgestoten dan wanneer we virgin (niet-gerecycled) materiaal gebruiken.”

De week dat Innocent de nieuwe verpakking aankondigde, deed drankenfabrikant Ribena dezelfde aankondiging. Wie was er eerst?
“Wij natuurlijk! Maar daar gaat het niet om. We willen dat elke fabrikant over gaat op dit minder belastende materiaal. Tot 1 januari houden we wel nog even geheim welke verpakkingsfabrikant ons materiaal maakt, om onze voorraad veilig te stellen.”

Waarom is dit niet eerder gedaan?
“De belangrijkste reden: wanneer olie goedkoop is, zie je als producent geen reden om in PCR PET te investeren. Het kost veel tijd, mankracht en geld om een dergelijk materiaal te ontwikkelen. De infrastructuur moet bovendien beschikbaar zijn om aan genoeg PET te komen.”

Hoe motiveren jullie je klanten de flesjes ter recycling aan te bieden?
“Vanaf volgend jaar plaatsen we een tekst op de voorkant, waar we duidelijk zeggen dat je thuis kan meehelpen aan de geboorte van een nieuw Innocent-flesje.”

Wat zijn de volgende stappen?
“Het dopje is nu nog van 100% virgin materiaal. Fruit geeft namelijk altijd gassen af. Deze moeten naar buiten kunnen ontsnappen, zonder dat kwalijke stoffen naar binnen dringen. Momenteel kan dat alleen met virgin plastic. Per 1 januari 2008 zijn onze etiketten ook van 25% gerecycled papier. De overige 75% is van FSC-hout [afkorting voluit, red.] gemaakt. De inkt op de labels heeft een basis van groente-extracten. Er zitten geen oplosmiddelen in. We onderhandelen momenteel over de lijm, om te kijken of die ecologisch kan worden gemaakt.”

Wat is de reden om voor Tetrapak te kiezen voor de literpakken?
“Tetrapak maakt het grootste deel van onze verpakkingen. Het bedrijf investeert in de recyclingindustrie en maakt deels gebruik van FSC-gecertificeerd hout. Sinds kort produceert het Italiaanse bedrijf Inacarton ook de verpakking van een paar Innocent-varianten. Op het dak van hun fabriek liggen zonnepanelen, die de fabriek van energie voorzien.”

Het fruit wordt bevroren getransporteerd, niet als concentraat. Is dat niet vervuilend?
“54% van het fruit (druiven, appels, bessen) en de yoghurt komt uit Europa. Dit transport gebeurt allemaal per trein of vrachtwagen. Omdat onze producten 100% puur fruit bevatten en geen conserveringsmiddelen, moeten we wel kieskeurig zijn als het gaat om de ras en de smaak van het fruit. Daarom kiezen we bijvoorbeeld niet altijd voor biologisch. In dat geval heeft smaak de prioriteit. Ons fruit wordt altijd getest op gewasbeschermingsresiduen. Onze ananas kunnen we pasteuriseren en op kamertemperatuur vervoeren, zonder dat de smaak erop achteruit gaat. Natuurlijk heeft dan de milieuvriendelijke manier van transport onze voorkeur.”

Wat is jullie standpunt ten opzichte van keurmerken?
“Als producent heb je altijd een derde partij nodig om de consument te garanderen dat je goed bezig bent. We vermijden echter de situatie dat allerlei labels met verschillende betekenissen op onze smoothies verschijnen. Alle bananen die we gebruiken zijn gecertificeerd door de Rainforest Alliance (RFA). We geven de voorkeur aan dit keurmerk, omdat het zowel aandacht besteedt aan milieuaspecten als arbeidsomstandigheden in de gehele keten. Innocent sponsort de RFA om meer fruit te kunnen certificeren. Ananas is voor ons momenteel de productcategorie met de hoogste certificeringnoodzaak. Een paar weken geleden certificeerde de RFA in Panama de eerste ananasplantage.”

Wat voor soort audits doet de RFA?
“Elke boerderij wordt eens per jaar gecheckt. Lokale, betrouwbare auditors doen deze controles, soms aangekondigd, soms onaangekondigd. De auditors houden interviews en vragen documenten op. Het bestaansrecht van de RFA is van geloofwaardigheid afhankelijk, dus betrouwbaar zijn ze zeker.”

De kantoren van Innocent functioneren op groene stroom. Wat nog meer?
“Alle medewerkers bij Innocent houden nauwkeurig hun energieverbruik bij. Bijvoorbeeld: als iemand een busje leent, worden de kilometers genoteerd. De meeste van onze auto’s hebben een hybride motor. Het totale verbruik van kantoren en toebehoren wordt klimaatnegatief gemaakt. Dat houdt in dat we 120% van ons vervuilende energieverbruik compenseren. Als we bijvoorbeeld reizen, compenseren we dat bij de Carbon Neutral Company.”

Tegen welke voedingsmiddelenfabrikant kijk je op, in relatie tot duurzaamheid?
“Ben & Jerry’s doen het goed. Ze zijn grappig en relevant. Danone heeft een inspirerend duurzaamheidsbeleid over de hele linie. Unilever werkt hard aan duurzame landbouw en McCain in Groot-Brittannie bereikte veel op het gebied van energie- en waterverbruik. Nog geen enkele fabrikant is perfect, maar er ontwikkelt zich heel veel goeds in de sector.”

Reageer op dit artikel