artikel

De koelkast van Janine Messing-Verheesen

Algemeen

Wat zijn de beweegredenen achter het koopgedrag van consumenten? Kopen ze altijd dezelfde voedingsmiddelen? Proberen ze vaak nieuwe dingen uit? En wat vinden ze van de verpakkingen? Janine Messing-Verheesen, voedingsdeskundige en directeur bij Suikerstichting Nederland, over de producten die zij in huis haalt.

Opgegroeid in Limburg, gestudeerd in Wageningen en na een aantal omzwervingen is Janine Messing-Verheesen (46) met man Roland en dochters Floor en Britt tien jaar geleden neergestreken in Hilversum. Ze werkt fulltime als directeur bij Suikerstichting Nederland, haar man werkt voor 90%. Ze hebben daarom weinig tijd voor de boodschappen. “Ik ga op donderdagavond, spitsuur in de supermarkt, naar de Albert Heijn en op zaterdag naar de slager en de bakker voor het lekkerste vlees en brood. Daarnaast wandel ik op zaterdag, tussen de hockeywedstrijden door, over de markt. Eigenlijk puur voor de gezelligheid, maar ik koop er ook groente en fruit.”

Goed plannen
Zowel Messing als haar man werkt veel, dus een goede planning is cruciaal. Bij het boodschappen doen let ze daarom vooral op de houdbaarheidsdatum. “Ik ben zo iemand die het achterste pak melk uit het schap haalt.” Ze slaat vooral fruitdrankjes en melk in. Daarnaast koopt ze broodbeleg, groente, fruit en krielaardappels speciaal voor haar dochters en een flesje wijn en Franse kaasjes voor haar man en zichzelf. “Ik let absoluut niet op de prijs bij het boodschappen doen. Dus je moet mij niet vragen wat het allemaal kost. Nee, ook de prijs van een doos suikerklontjes weet ik niet.

Koken moet voor mij door de week vooral snel en makkelijk zijn. Twee dagen in de week kookt de oppas voor de kinderen. Ik koop ook kant-en-klaarmaaltijden, maar dan moeten ze wel veel groente bevatten. Wokmaaltijden met groente en rijst, bijvoorbeeld. Ook probeer ik graag nieuwe producten. Als ze bevallen blijf ik ze kopen, zoals de yoghurtdranken met probiotica. Voor gasten kook ik, in het weekend, uitgebreid. Dan komen er meerdere gangen op tafel. Met als slotstuk een heerlijk toetje met veel suiker om het diner af te maken. Mijn favoriet is een aardbeientrifle met cantuccinikoekjes, mascarpone en slagroom, een heerlijk caloriebommetje!”

Zoetjes verboden
“Voor mijn man en mij let ik wel op de calorieën, zeker na zo’n toetje. Mijn kinderen hebben het absoluut niet nodig om op de hoeveelheid energie te letten. Ze fietsen allebei een flink eind naar school en doen aan sport. Ik ben geen voorstander van kunstmatige zoetstoffen; vooral bij de kinderen let ik er goed op. Door kunstmatig zoet te gebruiken, leer je geen goed voedingspatroon aan. Bij ons thuis zijn zoetjes in de koffie verboden! Wat snoep betreft heb ik geen restrictief beleid. De kinderen mogen snoepen, maar ze krijgen van ons wel de informatie wat ze daarmee allemaal binnenkrijgen. Gelukkig snoepen ze uit zichzelf niet veel.”

Sinterklaas
Binnenkort is het weer Sinterklaas. Bij de familie Messing-Verheesen wordt het elk jaar uitbundig gevierd. “Ja, de kruidnoten hebben we allang ingeslagen. Met mijn dochters maak ik borstplaat en we slaan veel speculaas en marsepein in. ’s Avonds is het tijd voor de surprises en genieten we naast alle zoetigheden van hartige hapjes. De bisschopswijn mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.”

Reageer op dit artikel