artikel

Babyvoeding in de groei

Algemeen

In Cuijk is Nutricia onlangs gestart met de bouw van een nieuwe productielijn voor babyvoeding. Waarom de productie centraliseren en waarom in Cuijk?

In Cuijk is Nutricia onlangs gestart met de bouw van een nieuwe productielijn voor babyvoeding. Waarom de productie centraliseren en waarom in Cuijk?

Nutricia, onderdeel van Numico, ontwikkelt en produceert naast de ‘gewone’ babyvoeding ook speciale voeding voor kinderen met voedselallergieën of stofwisselingsziekten en voor vroeggeborenen. De Nederlandse marktleider verwacht in Europa en vooral Azië een sterke groei voor de gehele productreeks. “Nutricia hanteert kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen die vrijwel gelijk lopen met die van de farmaceutische industrie,” zegt Bert Frowijn, gedelegeerd projectleider van de bouwfase. “Om daar greep op te houden concentreert het de productie van cruciale bestanddelen in Cuijk. Daar zijn de productiemethoden al op niveau en het is dichtbij het eigen researchcentrum in Wageningen.”

Premixen en masterbatches
Wanneer in 2008 de uitgebreide productielijn actief wordt, produceert Nutricia Cuijk de basis voor de bijna honderd typen babyvoeding die Nutricia wereldwijd in poedervorm op de markt brengt. Deze premixen en masterbatches bevatten de essentiële voedingsstoffen, die in lokale productiecentra worden aangevuld met basispoeders en verpakt voor de consument. Een efficiënt proces, dat gerichte inzet van hoogwaardige kennis combineert met lage kosten voor transport en eindproductie.

Van ontwerp naar uitvoering
Voor het concept en het basisontwerp van de productielijn heeft Nutricia de expertise in complexe poedermengsels van Tebodin CCE in huis gehaald. Bert Frowijn: “Ieder recept heeft zijn eigen traject door de productielijn. De ingrediënten worden deels gedoseerd vanuit silo’s, deels door middel van een kantelstoel, en soms zelfs voor een deel handmatig. Onze opgave: een productielijn opzetten die snel kan schakelen tussen de bijna honderd recepten, in een gebouw dat past binnen de bestaande bebouwing.” Continuïteit in het project is mede geborgd doordat Tebodin CCE in de persoon van Frowijn betrokken blijft bij de uitvoering. Het detailplan wordt verzorgd door een joint venture van preferred suppliers J-TEC en Actemium. Zij vormen samen het aanspreekpunt voor apparatuur, automatisering, installaties en alle benodigde specificaties voor de bouwer, BAM Utiliteitsbouw.

Bestaande productie gaat door
In de zomer van 2007 is begonnen met het bouwrijp maken van een binnenterrein van de bestaande bebouwing. Daarbij blijft de productie doordraaien tot het laatste moment, wanneer de nieuwbouw zal worden aangesloten op de bestaande productiefaciliteit. Al tijdens de bouw is de keuze voor kwaliteit en (voedsel)veiligheid zichtbaar in de hoge standaard van afwerking en materiaalkeuze, zoals slijtvaste troffelvloeren en roestvrijstalen kozijnen. De parallel met de farmaceutische industrie is te herkennen in het uit en te na testen en valideren van de functionele apparatuur en software. Frowijn: “Mede hierop zijn de partners geselecteerd. J-TEC heeft de achtergrond in zowel voeding als farma, Actemium is in staat het complete proces in simulaties te vatten. Ook alle toekomstige aanpassingen zijn daarmee veilig vooraf te valideren. Beide partners zijn bovendien volledig vertrouwd met Nutricia.”

Cuijk op de wereldkaart
Volgens plan zal Nutricia Cuijk in staat zijn de groei in productie te verwerken tot 2015. De aanwezige know-how garandeert de kwaliteit van babyvoeding voor het complete Europese en Aziatische afzetgebied. “We zetten hiermee Cuijk en Nederland op de wereldkaart in de productie van babyvoeding”, zegt vestigingsdirecteur Gert-Jan Hoogers. “Cuijk maakt in één keer een grote sprong in productiecapaciteit, die naar verwachting het begin is van een blijvende groei voor heel Nutricia.”

Reageer op dit artikel