artikel

Intrafood 07: nieuwe ingrediëntenbeurs voor MKB

Algemeen

Op 19 en 20 september vond in Kortrijk Xpo voor de eerste maal de ingrediëntenbeurs Intrafood 07 plaats. Het evenement richtte zich vooral op het midden- en kleinbedrijf (MKB), maar ook grote voedingsmiddelenbedrijven lieten zich zien. Veel aandacht was er voor de groene ingrediënten, naast – zoals te verwachten voor België – premiumkwaliteit.

“Intrafood is voortgekomen uit onze voedingsbeurzen, waaronder Tavola”, vertelt beursmanager Patricia Huygelier van Kortrijk Xpo. “Kleine en middelgrote voedingsmiddelenfabrikanten hebben behoefte aan een regionale beurs voor informatie over ingrediënten.

Grote internationale ingrediëntenbeurzen vinden ze wel interessant, maar tegelijk te internationaal: de aangeboden smaakpatronen en verkoopvolumes passen minder bij wat zij zoeken.” Huygelier ziet de nieuwe beurs dan ook vooral als een regionale aanvulling op het internationale speelveld en niet als een concurrent.

Kwaliteit telt
De exposanten waren zonder twijfel enthousiast over de nieuwe beurs. Niet de kwantiteit – 949 bezoekers – maar vooral de kwaliteit is van belang, zo gaven ze aan. Uiteindelijk gaat het er om dat er zaken kunnen worden gedaan. En dat was het geval. Zo’n vijftig ingrediëntenleveranciers, enkele onderzoeksinstellingen en voedingsmiddelenbedrijven konden elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten. De gratis consumpties droegen daaraan zeker bij.

Fruitvullingen
De bezoekers konden onder andere kennismaken met de producten van Aldia uit Oudenaarde. Nieuw in het assortiment het Belgische familiebedrijf zijn de aseptische fruitvullingen en confituren. Deze zijn geschikt voor hete en diepvriesprocessen en kunnen daardoor worden verwerkt in bijvoorbeeld zuivel-, bakkerij- en vleesproducten.

Het bedrijf richt zich vooral op de premiummarkt. “De producten hebben een fruitaandeel van 70%, waarmee zij zich onderscheiden van goedkope alternatieven met bijvoorbeeld 7% fruit en voor de rest glucosestroop”, aldus salesmanager Jan Van Iseghem.

De houdbaarheid van de producten bedraagt minimaal twee jaar bij temperaturen tot 25°C. Er zijn verschillende verpakkingen leverbaar: ‘bag-in-box’, drums en containers.

De producten van Aldia worden niet als E-nummer vermeld op de verpakking. Het bedrijf komt zo tegemoet aan een van de belangrijkste vragen van klanten. Van Iseghem: “Wel wijzen we hen er op dat het achterwege laten van met name kleur- en smaakstoffen effect heeft op het uiterlijk en de smaak van het eindproduct. Productontwikkelaars en marketeers begrijpen en accepteren dat, alleen de consument moet nog wel eens wennen aan minder zoete en minder fel gekleurde producten in het winkelschap.”

Groen’ zetmeel
Voor het vervangen van fosfaat, dat als E-nummer moet worden vermeld, heeft ingrediëntenleverancier Tefco in Bodegraven een ‘groen’ alternatief, namelijk tapiocazetmeel (merknaam Delixivia). Technical salesmanager Gerwin Mulderij: “Op zich is dit geen nieuwe ontwikkeling, maar de tijd is er nu wel rijp voor.” Daarbij doelde hij op de situatie in Groot-Brittannië, waar grote retailketens als Tesco vaak toonaangevend zijn voor ontwikkelingen elders in Europa.

Het ‘groene’ ingrediënt ‘nestelt’ zich in de vleesstructuur en bindt het water. Fosfaat – om de structuur van het vlees te openen – is dus niet meer nodig. Daarnaast kan het zetmeel vet in vleeswaren vervangen, waardoor het ook geschikt is voor magere vleeswaren. Fabrikant van Delixivia is het Britse bedrijf Ulrick & Short, dat volgens hun website – gespecialiseerd is in groene ingrediënten.

Instant MCC
Acatris in Bunschoten en Londerzeel (België) bracht haar nieuwe instant verdikkingsmiddel – merknaam Pectacon M- 4924 – onder de aandacht. Het verdikkingsmiddel is ontwikkeld op basis van microkristallijne cellulose (MCC). Het ingrediënt is makkelijk toepasbaar in zowel koud als warm te bereiden producten, zoals zuivel- en instantdranken, roomijs, sauzen, dressings, bakkersroom of aardappelpuree.

Normaliter kan MCC niet instant worden toegepast, maar door voorbewerking is Acatris er in geslaagd om het ingrediënt eenvoudig verwerkbaar te maken in allerlei voedingsmiddelenrecepten zonder homogeniseren of andere processen met hoge shearkrachten. Martin Piscaer, accountmanager, benadrukte het prettig mondgevoel in het eindproduct, hetgeen volgens hem niet altijd het geval is bij gebruik van hydrocolloïden. Met name slijmerigheid zorgt nogal eens voor een smaakprobleem.

Pectacon M- 4924 behoudt de bijzondere functionele eigenschappen van MCC, zoals thixotropie (overgaan in een andere toestand door mechanische invloeden: bijvoorbeeld van olie-in-water- naar water-in-olie-emusie, red.), hittestabiliteit, bakstabiliteit, vries-dooistabiliteit en microgolfstabiliteit.
Acratis had niet alleen productnieuws: adjunct-directeur Hildert Delis vertelde dat Acatris twee nieuwe vertegenwoordigingen heeft verworven.

De eerste is de Franse onderneming Lyven. Dit bedrijf is vooral actief in enzymen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf is wereldwijd actief en onderscheidt zich door het gebruik van solid state-fermentatie, wat de kwaliteit van de enzymen verbetert. De andere vertegenwoordiging is de Chinese pectineproducent Andre Pectin. Het bedrijf is voortgekomen uit Yantai North Andre Juice Co, de grootste appelsapconcentraatfabrikant ter wereld.

Kant-en-klaar ei
Philippe Peers, consultant bij PEP in Ploërmel (Frankrijk) toonde op zijn stand een breed gamma eiproducten voor de gemaksvoedingindustrie. Vier jaar geleden verkocht hij zijn bedrijf Ready Egg aan PEP (Produits Élaboré Ploërmel), onderdeel van het Franse voedinsmiddelenconcern CECAB (€ 1,4 miljard omzet in 2006).

Productvoorbeelden zijn kant-en-klare spiegeleieren, roereieren, omeletblokjes, oosterse omeletten voor maaltijden, salades en soepen. Volgens de adviseur zet de trend van gemaksvoeding zich steeds verder voort. “Vooral grootkeukens ontwikkelen zich uit kostenoverwegingen steeds meer tot afdelingen waar maaltijden worden samengesteld en de industrie de componenten kant-en-klaar aanlevert. Gekookt wordt er niet meer.”

Kruidenmixen
“Uit kosten- en efficiencyoverwegingen kiezen voedingsmiddelenfabrikanten meer en meer voor complete kruidenmixen, al dan niet met andere additieven erbij. Voordeel is dat het bedrijf het wegen en mengen achterwege kan laten. Ook hoeven geen recepturen worden ontwikkeld en kan een beroep worden gedaan op een externe partner”, aldus Herman Heyvaerts, R&D-manager bij droge kruiden- en ingrediëntenleverancier Caldic uit Hemiksem (België).

Het bedrijf, dat voor het eerst op een vakbeurs staat, koopt de kruiden zelf in en verwerkt deze zo nodig tot bijvoorbeeld currypoeders of laat de zaden zoveel mogelijk intact, zoals bij cardamon peulen. Gevraagd naar smaakontwikkelingen in de markt, ziet de R&D-manager een invloed van de Olympische Spelen in 2008: “Er is veel vraag naar Aziatische kruiden en specerijen.”

Nougat
Ook Vital en Zoon uit Nevele (België) stonden op de beurs. “De enige fabrikant van nougat in België”, aldus directeur Matthias Haeck. Het bedrijf produceert 400 ton per jaar, waarvan een groot deel bestemd is voor de ambachtelijke retailmarkt. Driekwart van de productie wordt uitgevoerd. Nederland staat in de top 10 van exportlanden. Nougat is leverbaar in verschillende vormen: als poeder (grootte tot 0,5 mm), granulaat (3 tot 10 mm) en als viskeuze pasta.

Rijstzemelen
“Ingrediëntenleverancier Azelis Benelux uit Oevel (België) heeft sinds een jaar de exclusieve verkoop van Nutracea”, zo vertelde commercieel medewerker Dorien Van Roie. Het gaat daarbij om de oplosbare fractie van rijstzemelen. Karakteristiek is, behalve de onoplosbare vezels, ook het hoge gehalte aan meer dan honderd anti-oxidanten en co-factoren.

Verder zijn de zemelen rijk aan diverse andere gezondheidsbevorderende ingrediënten, zoals inositol en fytosterolen. Inositol zorgt ervoor dat vet zich niet vasthecht in de lever. Ook zou het ingrediënt depressies helpen voorkomen. Fytosterolen verminderen de opname van cholesterol.

Volgens Van Roie is het ingrediënt bijzonder populair in de Verenigde Staten. Daar is het te vinden in ontbijtgranen, gezondheidsbevorderende dranken en voedingsrepen.

Reageer op dit artikel