artikel

Aan de slag met sensorisch onderzoek

Algemeen

Samen met VMT organiseerde de vakgroep Sensorisch onderzoek van de MOA een cursus over sensorisch onderzoek. Zeventien cursisten gingen enthousiast aan de slag: ze volgden theorielessen, namen deel aan excursies en staken in het praktijkgedeelte de handen uit de mouwen.

“Binnen de vakgroep Sensorisch onderzoek van de MOA [MarktOnderzoekAssociatie, red.] bestond al langer de wens om in Nederland een cursus sensorisch onderzoek te organiseren”, vertellen Wim Vaessen en Garmt Dijksterhuis, voormalig respectievelijk huidig voorzitter van de vakgroep. Onder voorzitterschap van Vaessen bracht de vakgroep zo’n vijf jaar geleden het boek Proeven van succes uit. Daarin is de stof opgenomen die moet worden beheerst voor het NIMA/MOA-examen Sensorisch onderzoeker B. Onlangs verscheen de tweede, herziene druk.
“Het boek wordt op het hbo-opleidingen gebruikt. Maar voor mensen die al werken en zich op smaakonderzoek willen oriënteren betekent dat zelfstudie. Dat vraagt veel discipline”, vervolgt Vaessen. “Met VMT, uitgever van Proeven van succes, hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Dat heeft geresulteerd in deze vijfdaagse cursus. De belangstelling overtrof de verwachtingen. Er is zelfs een wachtlijst.”

Verdieping
Cursusleider was Joep Brinkman. Brinkman is de auteur van het boek Proeven van succes en combineert een parttime functie als onderzoeker/docent aan de opleiding Food & Business van de Hanzehogeschool met een adviseurschap. Hij benadrukt dat de cursus meer is dan examentraining: “Uitgangspunt is een stuk verdieping bieden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de statistiek. Via excursies laten we cursisten kennis maken met terreinen die in hun dagelijkse praktijk niet voorbij komen. Neem het onderzoek dat in Wageningen wordt gedaan naar wat er met voedsel in de het lichaam gebeurt.”
Brinkman vond de cursus een nieuwe uitdaging: “Als docent aan een hbo werk je met een homogene groep studenten. Nu waren de mensen heel verschillend wat betreft ervaring met sensorisch onderzoek. Opmerkelijk vond ik de leergierigheid van de cursisten, hun gretigheid om alles uit de cursus te halen. Bijzonder was het levendige, sterk interactieve karakter van de bijeenkomsten.”

Leuke cursus
De deelnemers kijken tevreden terug op de cursus. “Goed gebracht en in een leuke sfeer. Wel een intensieve cursus”, vertelt Antien Zuidberg van Campina Buttergold. “Vooral de statistiek was een zwaar onderdeel”. Dat beaamt ook Ylia Romeijn van Numico Research. “In mijn dagelijkse praktijk is die statistische verwerking geautomatiseerd.” Overigens wordt erkend dat inzicht in de statistiek belangrijk is om het nut en de grenzen van smaakonderzoek te laten zien.
Beide cursisten noemen iets meer aandacht voor praktijkaspecten aan de hand van cases als mogelijk verbeterpunt. Tegelijkertijd benadrukken ze dat de cursus zonder meer aan de verwachtingen voldeed, een mening die door andere cursisten wordt gedeeld, zo bleek uit de evaluatie.

Reageer op dit artikel