artikel

Nieuw: ouderwets stukje vlees op tafel

Algemeen

Het assortiment gemaksproducten in aardappelen, groente en fruit groeit nog steeds. Loek Brandenburg, van Brandenburg Vlees en vleeswaren, ging op zoek naar gemak in vlees. Het werd Diner Gemak: voorgegaarde vleesproducten waarmee de consument in vier minuten een ‘ouderwets’ stukje vlees op tafel zet.

“Als ik de supermarkt binnenkom, zie ik eerst ongeveer vijf meter voornamelijk voorverpakte salades, groente- en aardappelproducten en daarna meer dan vijf meter traditioneel vlees”, zegt directeur Loek Brandenburg van het gelijknamige vlees- en vleeswarenbedrijf uit Oudewater. Uit eigen waarneming en op basis van gegevens van marktonderzoek concludeert Brandenburg dat er de laatste jaren een ruim assortiment voorbewerkte, gesneden en voorverpakte producten wordt aangeboden in het AGF-segment. “Deze gemaksproducten steken af tegen het vleesassortiment, dat nog altijd voor het overgrote deel uit onbewerkte producten bestaat”, zo is de directeur van mening. Voor Brandenburg aanleiding om kritisch na te denken over het eigen assortiment.

Gebraden vlees
Brandenburg ging ongeveer anderhalf jaar geleden aan de slag met de ontwikkeling van vlees als gemaksproduct. Hij deed dat in nauw overleg met zijn verpakkings- en machineleverancier. Het resultaat werd recentelijk op de markt gebracht: Diner Gemak, een productlijn voor een- en tweepersoonshuishoudens die voorlopig bestaat uit zes gebradenvleesproducten: gebraden rundersucadelap, magere runderlap, hamlap, speklap, varkensfiletlap en gehaktbal. Vier minuten in de magnetron is voldoende om een stukje vlees op tafel te zetten.

Skinfolie
Voor de productie van het Diner Gemak-assortiment wordt vers vlees aangevoerd. Het vlees wordt bij een bepaalde temperatuur en gedurende een bepaalde tijd aangebraden, afhankelijk van het soort vlees. Vervolgens wordt er sous vide gegaard. Hierdoor blijven de natuurlijke vleessappen bewaard. Van het overgebleven bakvet wordt een jus gemaakt.
Na bereiding wordt het vlees in sealbare trays gelegd. Handmatig wordt daaraan een vaste hoeveelheid jus toegevoegd. Daarna wordt het geheel met een skinfolie zuurstofarm en vacuüm verpakt. “Deze skinfolie trekt zich helemaal vacuüm om het product”, vertelt Brandenburg . “Dat ziet er voor de klant niet echt aantrekkelijk uit en je kunt het ook niet bedrukken of er een etiket opplakken. Daarom trekken wij er nog een folie overheen. Dat is het ene unieke punt aan onze producten. Het andere unieke punt is dat de skinfolie met een speciale lijm aan de tray wordt gelijmd. Deze lijm heeft een vergelijkbare werking als het stoomventiel in de stoommaaltijden van Albert Heijn. Als de consument de verpakking met het vlees in de magnetron zet, moet hij er van tevoren dan ook zeker géén gaatjes in prikken, zoals vaak bij andere producten. Gedurende de verwarming in de magnetron zal de folie namelijk eerst van het product loskomen en opbollen en uiteindelijk aan de rand ook van de tray loskomen.

Nieuwe verpakkingslijn
Het Diner Gemak-assortiment kon niet op de bestaande productielijnen van Brandenburg worden geproduceerd, Brandenburg vervolgt: “We zijn hierover met onze verpakkingsleverancier gaan praten en die heeft een nieuwe verpakkingslijn ontwikkeld.”
Het resultaat was een volautomatische tandem-traysealer. Dit is een combinatie van het Darfresh seal-systeem en topseal-systeem. Brandenburg: “We hebben niet het wiel opnieuw uitgevonden, maar we hebben bestaande verpakkingsmaterialen en -technieken gecombineerd en voor een andere toepassing gebruikt.”

Capaciteit
“We zijn met alle retailers in gesprek en tot nog toe reageert iedereen zeer enthousiast. Eind april hopen we met onze producten in zo veel mogelijk winkels te liggen en daarbij sluiten wij in ieder geval op voorhand geen enkele supermarktketen uit”, betoogt Brandenburg. “Onze productielijn heeft een maximale productiecapaciteit van 700 verpakkingen per uur. Aan een omzet- of productieprognose waag ik me op dit moment zeker nog niet. Het ligt er maar aan of we deze capaciteit volledig benutten en als we dat doen hoeveel uren we draaien.”

Reageer op dit artikel