artikel

De koelkast van Setar Rashid

Algemeen

Wat zijn de beweegredenen achter het koopgedrag van consumenten? Kopen ze altijd dezelfde voedingsmiddelen? Wat vinden ze van de verpakkingen? Setar Rashid (33) uit Utrecht, elektronicus van beroep, vertelt over de producten die hij in huis haalt. Soms eet hij met zijn vriendin of met vrienden, vaker kookt hij alleen voor zichzelf.

Rashid is van Iraakse afkomst en doet zijn boodschappen altijd bij een Turkse groenteboer en C1000. “De groenteboer heeft niet alleen groente, maar ook fruit, zuivel en andere voedingsmiddelen. Alles is vers, zelfs de kruiden die er verkocht worden.

Ik haal er graag tomaten, komkommer, appels, brocoli, koriander, sperziebonen en wortels, maar ook fetakaas, olijven, rijst en yoghurt. Het enige nadeel is dat de Turkse winkel niet zo dichtbij zit. Uit gemak ga ik regelmatig naar de C1000, op vijf minuten fietsafstand. Er is ook wel een Albert Heijn in de buurt, maar die is net wat duurder, terwijl ze min of meer dezelfde producten verkopen.”

Rashid koopt alleen wat hij nodig heeft. Hij let niet echt op verpakkingen of hoeveelheden en probeert weinig nieuwe producten uit. “Ik ga niet speciaal voor producten naar een bepaalde winkel toe en laat me niet snel verleiden door aanbiedingen. Het maakt mij niet zo veel uit van welk merk iets is. Ik vind het wel belangrijk dat verse producten echt vers zijn. Bij de Turkse groenteman kan ik daar van op aan. In de supermarkt is dat niet altijd het geval.”

Halal
“Vroeger at ik ’s avond vaak vlees met nauwelijks of geen groente erbij. Sinds mijn vriendin me heeft gewezen op de vitamines die in groente zitten, eet ik gevarieerder.” Rashid eet nu vaker groente bij zijn avondmaaltijden. “Ik maak bijvoorbeeld regelmatig okra, sperziebonen of sla klaar. Ik probeer ook wel echt gezond te eten.” Zijn vlees koopt hij bij de halalslager. “Uit gewoonte eet ik bijna nooit varkensvlees. Meestal koop ik lams- of rundvlees dat halal geslacht is.

Rashid kookt graag. “Over het algemeen maak ik buitenlandse maaltijden. Niet alleen Irakees, maar ook Italiaans, Turks en Libanees. Zo af en toe eet ik met mijn vriendin iets Nederlands.” Rashid kookt zelf zelden Hollandse gerechten: “Ik vind stamppot boerenkool of andijvie wel lekker, maar weet niet hoe ik het moet klaarmaken.”

Fetakaas
Producten die Rashid altijd in zijn koelkast heeft staan zijn champions, olijven en fetakaas. “Olijven en feta koop ik het liefst bij de groenteboer, daar zijn ze lekker vers. Champignons haal ik ook bij de supermarkt. Ik heb niet het idee dat ze daar minder vers zijn dan bij de Turkse winkel.”

Reageer op dit artikel