artikel

Passie en avontuur in KleinsteSoepFabriek

Algemeen

Smaakvolle producten van eerlijke grondstoffen verkopen – dat doet de KleinsteSoepFabriek. Met zijn dagproductie van 230 potten kan eigenaar en enig medewerker Michel Jansen niet meer aan de stijgende vraag voldoen. Jansen gaat de productie gedeeltelijk uitbesteden en zelf nieuwe smaken ontwikkelen: “Ik heb een passie voor soep met avontuurlijke ingrediënten.”

Even buiten het plaatsje Noordbroek, ten oosten van Groningen, bevindt zich de productieruimte van een eenmanszaak in natuurlijke soepen en sauzen: de KleinsteSoepFabriek. Michel Jansen startte in mei 2005 met zijn bedrijf en produceert inmiddels zo’n 230 potten soep per dag. “Ik maak mijn soepen van biologische ingrediënten en er komt geen uitgebreid smaakpanel aan te pas. Zo ontstaan oorspronkelijke en avontuurlijke smaakvariaties”, vertelt Jansen. Behalve typisch Nederlandse producten als erwten- en uiensoep bereidt hij soepen uit andere streken, zoals een Toscaanse herderssoep. Ook pesto’s en sauzen zitten in zijn assortiment dat te koop is bij 64 Jumbo-supermarkten en meerdere natuurvoedingswinkels.

Kippenbouillon
Jansen zit al 25 jaar in de biologische productie, verkoop en horeca. In de jaren negentig begon hij met het trekken van kippenbouillon, die hij liet verpakken in blik. “Blik was toen de enige optie, maar dat past eigenlijk niet bij biologisch. Ik was dan ook blij toen ik vorig jaar de mogelijkheid kreeg om bij de biologische boerderij Arkema in Noordhoek een productieruimte te betrekken. Daar kon ik de soepen in glas verpakken. Hier is de KleinsteSoepFabriek ontstaan.”

In de productieruimte staan een bouillonketel van 600 liter, een soepketel van 90 liter met roerwerk en schrapers, een autoclaaf van 100 liter en een braadslee van 50 kilo. Om de soepen te verpakken gebruikt Jansen een afvulmachine van Telfafill.

Zowel de productie en de productieontwikkeling als de marketing, de inkoop en de verkoop neemt Jansen voor zijn rekening. Hij doet echt alles in zijn eentje. “Ik ben op dit moment wel bezig een gedeelte van de productie uit te besteden aan Convenience Food Support in Eindhoven, waar ze duizendtallen kunnen maken. Mijn huidige capaciteit is onvoldoende om aan de vraag voldoen.” Met het uitbesteden kan Jansen zijn soepen ook in polybags verpakken.

SP-soep
De benodigde ingrediënten koopt Jansen zoveel mogelijk bij biologische boeren. Aan de groenten en het vlees hoeft hij niet veel meer te doen. Ze worden gesneden aangeleverd en kunnen zo in de soep. “Ik kies voor biologisch vanwege de kwaliteit. Alleen de roombasis is niet biologisch verkrijgbaar, de stabiliteit van de zetmelen is dan onvoldoende.”

Op een dag maakt Jansen meestal maar één soepsmaak. “Soms laat ik een ketel bouillon trekken, terwijl ik tegelijkertijd aan een andere soep werk. Dat trekken duurt nou eenmaal wat langer.”

Jansen ontwikkelde samen met Johannes van Dam de SP Soep. “Een echt heerlijke oorspronkelijke soep”, aldus de biologische producent. De SP zet de biologische en diervriendelijke tomatensoep in tijdens haar verkiezingscampagne. Toen de SP vroeg of ik ook een fabrikant wist, hoefde ik niet lang na te denken”, aldus Johannes van Dam in het Parool. “De KleinsteSoepFabriek uit Groningen, alleen al vanwege die naam.”

Ideeën
Jansen wil de lijn smaakmakers en bouillons uitbreiden. Om inspiratie op te doen, reist hij naar verschillende landen om grondstoffen en soeprecepten te verzamelen. “Ik heb een passie voor soep en andere avontuurlijke producten met smaak. Die passie wil ik overbrengen. Ik wil minstens honderdtwintig smaken ontwikkelen.”

Reageer op dit artikel