artikel

MKB-maatwerk tijdens Makropak

Algemeen

Leveranciers van verpakkingsleveranciers richtten zich tijdens de Makropak op het werven van nieuwe klanten in het MKB. Met betaalbare verpakkingstechnologie boden ze automatiseringsoplossingen voor verpakkingsklussen die nu nog vaak handmatig gebeuren.

Geen spectaculaire innovaties, wel creatieve oplossingen waar ook kleinere bedrijven in kunnen investeren. Dat beeld leverde Makropak. Deze verpakkingsbeurs vond plaatst tijdens de Industriële Week van 3 tot en met 6 oktober in de Utrechtse Jaarbeurshallen. Leveranciers van verpakkingsmachines, waaronder Technisch Bureau Verduyn, Altrimex en Lantech, schonken tijdens de Makropak opvallend veel aandacht aan verpakkingstechnologie voor het MKB. Dit is een interessante markt omdat juist bij kleinere bedrijven veel verpakkingswerk nog handmatig gebeurt. MKB-bedrijven hebben niets aan hogedoorvoermachines die tienduizenden producten per uur kunnen verpakken. Ze zijn op zoek naar betaalbare apparatuur die productiepieken kan opvangen en afgestemd is op de productie van relatief kleine en vaak wisselende batches.

Gepatenteerd
Voor Technisch Bureau Verduyn, exclusief agent voor Bosch Verpakkingstechnologie, was dit een reden om twee op MKB-leest geschoeide machines in de schijnwerpers te zetten. De Tevopharm Pack 201 is een flowwrapper voor lichte producten als koekjes, snoep en chocolaatjes. De CCV 6400 is een compacte inpakker voor stazakken als blokbodemzakken en gelijksoortige pakketten of doosjes. Zowel de flowpacker als de inpakker verdienen zich volgens directeur Gerard Verduyn in twee jaar terug. “Je ziet dat terugverdientijden omlaag gaan. Vroeger was drie jaar okay, nu wil het MKB in twee jaar uit de kosten zijn. Daar gaan we in mee.” Vandaar dat de machines zo om en nabij de € 60.000 geprijsd zijn. Uitgaande van een gemiddeld loonniveau van € 30.000 tot € 35.000, gebaseerd op twee operators per dag, loont het nu voor kleinere en middelgrote ondernemingen om te investeren in verpakkingstechnologie. Vreemd genoeg waren dit soort betaalbare verpakkingsmachines tot voor kort niet in de handel. De focus lag altijd op hightech applicaties.

De flowwrapper is zeker geen uitgeklede verpakkingsoplossing, benadrukt Verduyn. De compacte machine is met een capaciteit van circa 250 verpakkingen per minuut afgestemd op de doorvoer in het middensegment van de voedingsmiddelenmarkt. Een drieassige Delta-robot van Demaurex, een optionele module bij de Pack 201, biedt de nodige flexibiliteit. De grijpers kunnen producten met een laag gewicht bij hoge snelheden oppikken van de lopende band en ze transporteren naar schaaltjes op een bewegende kettingband. Ondertussen controleert vision-technologie de producten op kleur of gaafheid. Belangrijk voor bedrijven met wisselende charges is het snel kunnen wisselen van de robotgrijpers. Omstellen is in twee tot drie minuten gepiept.

Effectief
De op de stand getoonde vorm-, vul- en sluitmachine voor hoekseal-stazakken was gecombineerd met een L-vormige transportmodule en unit voor het lossen van de zakken in kartonnen dozen. Ook hier is het ontwerp compact uitgevoerd. Zo heeft de opvoerband die de stazakken vanuit de onderzijde van de vvs-machine naar de hoger gelegen transportband vervoert een hellingshoek van 45°. Veel steiler dan de gangbare 10 tot 20°, waardoor de transporteur aanzienlijk korter kan worden uitgevoerd. Geen revolutionaire vinding, wel effectief, vindt productmanager bij Bosch Pierre Hamelink. “Tja, wij hebben ons er ook over verbaasd dat niemand hier nog eerder aan gedacht had. Er zit dan ook een patent op. De opvoerband moet compact zijn. Dit extra stuk mag niet meer ruimte innemen dan een operator plus een inpaktafel.”

De inpakker zelf is slim ontworpen. De complete doosinhoud wordt op een valluik gepositioneerd en belandt na het lossen rechtop in de doos. “De zwaartekracht zorgt er voor dat ze keurig in het karton belanden, daar komt geen robot aan te pas. We hebben dit uitvoerig getest met allerlei soorten folieverpakkingen en het werkt probleemloos.” Er kunnen bij groeperingen van één rij maximaal honderd zakken per minuut verwerkt worden. Voor meerdere rijen is dat 120. “Die capaciteit is voldoende voor MKB-bedrijven waar we deze machine voor ontwikkeld hebben.
Daar ligt de output van de zakken vaak op 60 tot 70 stuks per minuut, waarna het personeel ze in dozen doet.” Met wisselende zakgrootten heeft de inpakker geen moeite. Formaatinstellingen veranderen gaat deels via een aanraakscherm, deels met handverstellingen met voorkeurstanden. Er kunnen gewichten van een paar honderd gram tot 25 kilo worden verpakt in diverse soorten kartonnen dozen die qua maatvoering kunnen variëren van 20 x 8 cm tot 40 x 61 cm.

Snijvlak
Lantech prees zijn CP-300B dozenopzet-, vul-, en sluitmachine aan als MKB-casepacker. Het bedrijf dat grote verpakkingsmachines op maat verkoopt aan multinationals wil met aantrekkelijk geprijsde en soberder uitgevoerde machines de interesse te wekken van kleinere bedrijven. Frank Wijers, manager product development bij Lantech: “Deze machine kan 600 dozen per uur verwerken. Met dat soort aantallen zit je op het snijvlak van handmatig en geautomatiseerd verpakken. Omdat wij allerlei technologie die MKB-bedrijven toch niet nodig hebben weggelaten, zitten we met deze casepacker zo’n 30 tot 40% onder de gangbare prijs. Hij kost € 72.000. Maar als je berekent wat je aan personeelskosten kunt besparen, omdat het opzetten en vullen van de dozen automatisch gaat, heb je hem er denk ik in twee jaar wel uit. Daarbij gaat je productiviteit omhoog.”

Tot de wegbezuinigde technologie behoren grote robots die al gauw € 50.000 het stuk kosten. In plaats daarvan is gekozen voor goedkopere, maar doeltreffende vacuümtechnologie waarmee vormvaste producten als blikken en potten kunnen worden opgepakt. Bijkomend voordeel van de versoberingsoperatie is een flinke ruimtebesparing. Wel heeft de machine zijn beperkingen. Hij is bijvoorbeeld uitsluitend inzetbaar voor het van boven afvullen van Amerikaanse vouwdozen. “Hij is ook bedoeld voor bedrijven die het hierbij willen houden. Wil je naar side-loading of andere dozen toepassen, dan kan dat uiteraard. We kunnen dat customizen, maar dan gaat de prijs wel omhoog.”

Leasen
Bij Altrimex signaleert verkoopengineer Lucas Smiggels onder MKB-bedrijven een behoefte om tijdens productiepieken tijdelijk te beschikken over kwalitatief hoogwaardige verpakkingsapparatuur. “Bedrijven moeten 10.000 potjes afvullen, maar gaan daar geen machine voor aanschaffen. Daar biedt huren of leasen een oplossing. Voor € 700 tot € 800 per maand kan een bedrijf al beschikken over een poedervuller van Webb, waarbij wij het complete servicepakket leveren.”

Smiggels kent veel MKB-bedrijven die wel apparatuur willen kopen, maar daar niet het geld voor hebben. Noodgedwongen wordt er dan uitgeweken naar leveranciers uit bijvoorbeeld Turkije. Die machines zijn inderdaad laag geprijsd, maar service wordt er niet verleend. Altrimex denkt deze bedrijven tegemoet te kunnen komen met gereviseerde apparatuur die maar een derde tot de helft kost van nieuwe machines. “Die machines halen we bij klanten op en brengen we weer in perfecte conditie. We bieden er alle service bij. Eenmaal geproefd aan automatisering, hopen we die klanten vast te kunnen houden.”

Reageer op dit artikel