artikel

Een machine voor vandaag en morgen

Algemeen

‘Lifecycle Performance’ is de nieuwe filosofie van CFS in Bakel. Het omvat een nieuwe manier van denken over de toekomstige prestatie van productie-apparatuur en verpakkingsmaterialen en over operationele kosten. Resultaat: maximale prestaties gedurende de gehele levensduur van machines.

Maximale prestaties tijdens de gehele levensduur van een machine is de wens van elke voedingsmiddelenfabrikant. CFS doet die belofte met Lifecycle Performance. “Samen met de klant werkt CFS aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Gezamenlijk wordt een eisen- en wensenpakket vastgesteld. Vervolgens wordt een machine, productielijn of verpakkingsmateriaal ontwikkeld, speciaal gericht op die behoefte. Is deze in gebruik genomen, dan blijft de samenwerking bestaan om de variabelen te controleren die van invloed zijn op de prestatie. Op deze manier wordt de levensduur van de machine, productielijn of het verpakkingsmateriaal verlengd”, zo lichtte CFS CEO John-Ole Hansen op 26 september tijdens ‘The day of inspiration’ in Bakel voor een tweehonderd koppig internationaal gezelschap de nieuwe managementfilosofie toe.

Nieuwe thermoformer
“Sleutel tot deze nieuwe aanpak is de modulaire opbouw van de apparatuur. Anders dan voorheen is de modulariteit zeer ver doorgevoerd”, zo vertelde executive vice president Product Development & Technology Harrie Neijnens. De nieuwe CFS PowerPakNT thermoformer is de eerste machine waarin de nieuwe Lifecylce Performance-filosofie concreet is uitgewerkt.

“Waren tot nu toe functies met elkaar verknoopt, bijvoorbeeld via een hoofdketting, in deze thermoformer opereert elke module volledig zelfstandig. Dit maakt het mogelijk om in de toekomst de lijn uit te breiden, te voorzien van nieuwe functies of zelfs aan te passen aan andere producten of formaten”, aldus de R&D-man.

Modulaire opbouw
Daarmee gaat de modulariteit veel verder dan het vervangen van bijvoorbeeld printers of etiketteerapparaten. De modulewisseling is eenvoudig door de ‘plug&play’-koppeling en de programmering van alle modules via de machinebesturing. Neijnens: “Zo investeert een klant alleen in die modules die hij echt nodig heeft en krijgt hij de speciaal voor zijn toepassing op maat gemaakte machine. Die machine voldoet ook aan de eisen van morgen doordat later andere modules snel en eenvoudig zijn te monteren.

Op de vraag of modules met geheel eigen functies een machine niet nodeloos duur maken, antwoordt Neijnens: “Misschien lijkt dat wel zo, maar via schaalvoordelen kunnen wij efficiënt werken. We kunnen nu modules voorbereiden en testen nog voordat de machine geheel gemonteerd is.”

Hygiënisch design
Bij de ontwikkeling van de nieuwe thermofomer stond hygiënisch ontwerp en vereenvoudiging van de reiniging bovenaan de prioriteitenlijst. “De lat is nog hoger gelegd”, aldus Neijnens. Zo zijn de machineoppervlakken schuin afgewerkt, zodat reinigingsmiddelen kunnen wegstromen, en zijn er minder lasnaden. Het frame is uit roestvast staal vervaardigd. Het aantal onderdelen is sterk gereduceerd, wat een goede en snelle reiniging bevordert. Tegelijkertijd hoeft voor de controle van formaatinstrumenten en de reiniging niets meer te worden gedemonteerd. Zijstukken, instrumentdragers en veiligheidsinrichtingen zijn uitklapbaar en blijven aan de machine zitten.

Kostenbesparingen
Verder is de nadruk gelegd op kortere stilstandtijden. Belangrijk hiervoor zijn het etiketteerapparaat met dubbele rollen en verkorte reinigingstijden, maar ook de permanente controle van alle machinegegevens. Hiervoor heeft CFS de software CostFox ontwikkeld. De lijn wordt als het ware gescand en met de verzamelde data kunnen scenario’s voor kostenbesparingen worden berekend. Besparingen tot € 100.000 per jaar door een hogere productiviteit zijn volgens Neijnens realiseerbaar.

Verdere uitrol
De ervaring die nu is opgedaan met de CFS PowerPakNT wordt ‘uitgerold’ naar de andere 200 CFS-producten. Dat gaat geleidelijk, zo licht Neijens toe: “We doen kennis en ervaring op. Tevens houden we onze ogen open voor nieuwe technologieën.”

Reageer op dit artikel