artikel

De site manager

Algemeen

Jong (33) en dynamisch en toch rust uitstralen en motiveren. Hannah Spaepen weet in de hectische markt van kant en klare maaltijden het evenwicht te bewaren. De site manager van Buuls Food, onderdeel van het Belgische VACO is verantwoordelijk voor 250 mensen en runt ook nog een gezin. Een kwestie van bewuste keuzes maken en goede afspraken.

Hoe is uw loopbaan verlopen?
“Na mijn studies bio-ingenieur scheikunde met als specialisatie voedingsmiddelentechnologie aan de Leuvense Universiteit ben ik begonnen bij Janssen Pharmaceutica. Op de R&D-afdeling was de functie ontwikkelingsingenieur een mooie start. Naast het ontwikkelen van actieve substanties voor geneesmiddelen kon ik me ook op het vlak van engineering verder ontplooien.

Mijn passie voor de voedingsmiddelenindustrie was na meer dan drie jaar farmacie nog niet geluwd. Toen MasterFoods een projectmanager process engineering zocht, greep ik deze kans om over te stappen naar de food business. Mijn verantwoordelijkheid voor projecten reikte vanaf de budgetfase en selectie van de juiste technologie tot volledige implementatie in productie. Het betrof onder meer de bouw van een pilot plant, een productielijn voor rijst, en verdubbeling van de procescapaciteit. Projecten van verscheidene miljoenen euro’s.

Na mijn bevallingsrust ben ik binnen MasterFoods verder gegaan als supply chain manager. Ik wilde een brede basis uitbouwen waarbij het internationale karakter van deze functie ook een extra troef was om mijn ervaring aan te vullen. Dat kon dankzij de steun van mijn man die naast zijn job gelukkig heel wat van de gezinstaken kan overnemen.

Alleen de echte operationele ervaring ontbrak nog. Daarom maakte ik in 2004 bewust de keuze om als factory manager bij VACO het roer in handen te nemen voor de site te Olen. Recent is deze functie uitgegroeid tot site manager met bredere verantwoordelijkheden gaande van HR, kwaliteit, productontwikkeling en planning tot engineering en manufacturing. Een fantastische uitdaging.”

Wat vindt u leuk aan uw werk?

“Mijn job biedt zeer veel afwisseling. Er is continu een wisselwerking tussen operationele performantie, productkwaliteit en het menselijke aspect. Medewerkers omschrijven mij als een resultaatgerichte people manager die onder alle omstandigheden rustig blijft en een luisterend oor heeft. Een fijn compliment.”

Hoe ziet uw werkweek er uit?
“Mijn weekagenda bevat een aantal standaard meetings waaronder de site team meetings. Andere agendapunten zijn leverbetrouwbaarheid, productontwikkeling, opvolging financiële resultaten, manufacturing strategie en voorbereiden van projecten. Afhankelijk van bepaalde business issues bepaal ik waar de prioriteiten moeten liggen en dus welk onderwerp meer focus nodig heeft.”

Wat speelt er op dit moment binnen uw bedrijf?
“VACO had drie vestigingen: te Geel, Olen en Herselt. Dit jaar hebben we een groot investeringsproject gerealiseerd waarbij de productiefaciliteiten van onze vestiging te Geel werden overgebracht naar de – uitgebreide – vestiging te Olen. We hebben recent de officiële opening van deze vernieuwde site achter de rug en we mogen terecht van een geslaagde operatie spreken.”

Wat eet u zelf?
“Ik ben gek op de Italiaanse keuken. Als site manager een pastafabriek runnen is dus heerlijk. Hoewel ik zelf niet echt een chefkok ben (eerder een voedingstechnoloog), experimenteer ik wel eens met pasta maken. Natuurlijk hoort daar dan ook een lekker glaasje rode wijn bij. La dolce vita!”

Reageer op dit artikel