artikel

Kwantificeren mondgevoel geeft betere sturing

Algemeen

Mondgevoel is een belangrijk kwaliteitscriterium voor dranken. Vervanging van ingrediënten om het suiker- of vetgehalte te verlagen zonder afbreuk te doen aan het mondgevoel blijft een uitdaging voor de industrie.

Recente ontwikkelingen in instrumentele profilering van het mondgevoel houden rekening met de interactie tussen ingrediënten, speeksel en mondholte. Dit leidt tot een grotere correlatie tussen sensorische aspecten en fysiek meetbare eigenschappen van de drank. Met een combinatie van state-of-the-art tribologie en rheologie kunnen de mechanismen die bepaalde sensaties veroorzaken, worden blootgelegd. Kennis van deze onderliggende principes kan drankfabrikanten helpen juist die vervangende ingrediënten te kiezen die hun dranken het beste mondgevoel geven.

Reageer op dit artikel