artikel

No-nonsense tijdens Anuga FoodTec 2006

Algemeen

Regende het tijdens de Anuga FoodTec 2003 innovaties, deze editie ging het er rustiger aan toe. Machinebouwers richtten zich vooral op technische verbeteringen van bestaande installaties met nadruk op hogere capaciteiten en meer flexibiliteit. Want de industrie wil op efficiënte wijze meer verpakkingsvormen en -formaten op dezelfde machine kunnen draaien.

No-nonsense was de rode draad in het expositieaanbod in de hallen 6 en 7 waar zich de leveranciers van verpakkings- en afvulmachines concentreerden. Innovaties waren er zeker te zien, maar minder dan drie jaar geleden. Bovendien was een aantal topinnovaties van toen nu uit beeld verdwenen of wederom als novum in de schijnwerpers gezet.

SIG Combibloc koos voor een stand zonder techniek met louter klantenverpakkingen. Een schril contrast met 2003 toen technici hun spierballen zien en alles draaide wat maar draaien kon. De destijds met veel bombarie gepresenteerde Combishape-lijn was een opvallende afwezige. Het concept biedt maximale vormvrijheid. Op één machine kunnen bijvoorbeeld vierkante, ronde, ovalen en zeshoekige verpakkingen worden verwerkt. Omsteltijden zijn minimaal. Toch is er sinds de introductie maar één lijn verkocht, meldde de top tijdens de persconferentie. Als een van de redenen werden aanlooproblemen gegeven. De introductie in 2003 lijkt dus overhaast geweest.

Een soortgelijk verhaal bij Tetra Recart, het steriliseerbare conservenkarton van Tetra Pak, dat tijdens de vorige beurs als hét alternatief voor blik werd gelanceerd, heeft nog een belofte in te vullen. Wereldwijd zijn er nu ruim 20 lijnen verkocht aan een handjevol aanbieders, waaronder Bonduelle, het Mexicaanse Del Fuerte (pepersaus voor taco’s) en de Amerikaanse conserven- en maaltijdenfabrikant Hormel. Ook hier gaven de topmanagers aan dat ze met de introductie wellicht té enthousiast waren geweest. Reden voor TetraPak om deze beurs alleen concepten te tonen die uitvoerig industrieel getest zijn. Lessen uit het verleden waaruit de Zweden net als andere aanbieders lering lijken te hebben getrokken.

Hybride fles
Ondanks deze terughoudendheid sprong Tetra Pak er deze beurs qua innovatiekracht bovenuit. Bezoekers werden aangespoord de handen uit de mouwen te steken. Bijvoorbeeld tijdens de workshop: ‘make health work for your brand’, uiteraard gebruikmakend van de verpakkingsoplossing van de marktleider. Verschillende verpakkingsmachines zijn of worden flink in capaciteit opgevoerd. De TP A3 speed, volgens Tetra Pak ‘s werelds snelste op aseptisch gebied, zal in een verbeterde versie eind 2007 zo’n 15.000 gezinsverpakkingen en 24.000 portieverpakkingen per uur aankunnen, bij 15% lagere operationele kosten.

Een nieuw concept is de Tetra Gemini Aseptic. Dit elegante pak komt in drie vormen en maatvoeringen (500, 750 en 1.000 ml) op de markt. Overschakelen van een achthoekig naar een gegolfd of vierkant design of wisselen van formaat is in 20 minuten gepiept. Tetra Aptiva, de aseptische variant op de al bestaande Tetra Top voor koelverse sappen en zuivel, is uitgetest in de Spaanse schappen. De fles met schroefdop bestaat aan de onderzijde uit karton en bovenaan uit polypropyleen of polyethyleen voor een transparante dan wel lichtondoorlatende verpakking. De bovengedeelten worden per twee tegelijk aangeleverd. In de machine worden de tegenover elkaar liggende flessenhalzen doorgesneden, gesteriliseerd en via inductiesealen vastgezet op het karton. De hybride fles wordt in de loop van 2006 geïntroduceerd. Eerst in 330 en 500 ml, volgend jaar ook in een 1.000 ml-versie. Meer varianten zullen volgen. Met het kunststof bovengedeelte kan eindeloos gevarieerd worden. Ook uitlepelbare openingen zijn mogelijk.

De aseptische afvulmachine kan 10.000 tot 12.000 flessen per uur verwerken. Tetra Wedge Aseptic Clear, de eerste transparante stazak, komt in de loop van dit jaar in Europa beschikbaar. De testfase in Mexico heeft goed uitgepakt. Het heldere pakje kan ingezet worden als een gimmick, zeker als hij bedrukt wordt met 3D-effecten.

Recart-kopie
SIG Combibloc had als enig écht nieuw concept een karton in de aanbieding voor het steriliseren van conservenproducten. Het bedrijf komt drie jaar na Tetra Pak met een kopie van de Recart. Blijkbaar is er veel tijd in de ontwikkeling gaan zitten, hoewel de technologie voor het vormen en vullen van dit conservenkarton feitelijk perfect bij SIG Combibloc aansluit. Combibloc-machines werken namelijk volgens het principe: plano opzetten, afvullen en sluiten. Tetra Pak sealt standaard door het product heen. Aangezien dit bij producten met grote stukken niet mogelijk is, grepen de Zweden naar een Combibloc-achtige technologie. Combisafe is inmiddels marktrijp. Het karton, dat met polypropyleen en aluminium gecoat is, verdraagt hitte en vocht tijdens de autoclaafbehandeling. Afvullen gaat met 12.000 stuks per uur. Een test gaat deze zomer draaien bij Jütro, een van de grootste conservenfabrikanten van Duitsland.

De Combifit-lijn is geoptimaliseerd. Met deze aseptisch oplossingen kunnen er tot zes vormen en kartonformaten op een machine worden gedraaid. Omstellen is een minutenkwestie. De CFA 312/CFA 512 kunnen 20% sneller afvullen en komen daarmee op 12.000 pakken per uur. Bovendien komen er meer kleine formaten beschikbaar: de combifitMini (150, 200 en 250 ml) met rietje en de combifitSmart (200, 250, 300 en 350 ml) met schroefdop.

Geveltopbeker
Meeliftend op de iPod-trend heeft Elopak zijn nieuwste kartonverpakking iCone gedoopt. De naam refereert aan de conische vorm en premiumuitstraling. Het pak dat in de formaten 500, 750 en 1.000 ml wordt afgevuld op een nieuwe vorm-, vul-, en sluitmachine, houdt het midden tussen een popcornbeker en een geveltoppak. Dus rond van onderen en vierkant aan de bovenzijde. Dit betekent wel dat de verpakking in de koeling wat loze ruimte opslokt. De verpakkingsmachine wordt in de loop van dit jaar op de markt gebracht. Ook nieuw, maar afgeleid van het Curve-pak, is het Slim-pak met een voetafdruk van 65 x 65 mm. Een van de hoeken van het pak is afgeplat tot een golf. Dat zorgt voor attentiewaarde. Slim is er in de formaten 500, 750 en 1.000 ml en wordt opgezet en afgevuld op een gemodificeerde Pure-Pak U-S80A, de aseptische verpakkingsmachine van Elopak (8.000 stuks per uur).

Doorbraak in ‘brick’?
Onder het motto ‘Brick Breakthrough’ presenteerde Alternapak zich als eerste toeleverancier in de markt die buiten Tetra Pak aseptische verpakkingsmaterialen kan leveren voor de Tetra Brick Aseptic-machine. Tot nu toe heeft Tetra Pak door middel van patenten weten te voorkomen dat andere aanbieders verpakkingsrollen voor de TBA zouden leveren. Alternapak heeft echter een oplossing gevonden voor het omzeilen van deze obstakels zonder zich schuldig te maken aan patentinbreuken. Dat zegt Frits Schill, oprichter van Variopak. Hij vindt dat het de hoogste tijd wordt voor alternatieven. “Bedrijven kunnen voortaan kiezen waar ze hun verpakkingsmateriaal voor de brick-machine betrekken. Dat biedt ze een strategisch inkoopvoordeel. Vooralsnog is die mogelijkheid er alleen voor de slim en baseline brick, maar de 200 ml komt er ook aan.”

Het snijden van de verpakkingsrol op de TBA wordt gestuurd door een soort streepjescode op het karton. Alternapak heeft een aantal jaren gewerkt aan een technologie die de gepatenteerde aansturing in de brick-machines kan overnemen. “Wij zetten de machine een elektronische bril op voor wat betreft het patenteerbare deel. Ons karton is qua functionaliteit gelijk. De machine werkt net als anders en de verpakkingen zijn net zo goed.”

Voor het aanmeten van de elektronische bril wordt er in het besturingsgedeelte een elektronische kaart gestoken. Alternapak maakt hiervoor gebruik van technici van de Duitse bedrijven Mihe of TSG. Vervolgens wordt er een kabeltje getrokken naar een schakelaar, waar afvullers de knop naar wens op Tetra Pak of Alternapak kunnen zetten. De demonstraties met de TBA op de Alterna-stand trokken ook veel Tetra Pak-bezoekers. Niet verwonderlijk, de vinding tast de hegemonie aan van het Zweedse bedrijf. “Zij zijn een enorme power in de markt. Op dit gebied de enige, want in brick-verpakking is er alleen nog SIG Combibloc dat volgens een heel ander principe werkt.” Een eerste, grootschalige industriële test is dit voorjaar gepland. Dan moet blijken of de Brick Breakthrough inderdaad gaat doorbreken.

Vederlichte PET-fles
Ook op PET-flessenfront waren ontwikkelingen te zien. SIG Corpoplast is er in geslaagd om een halveliterfles te produceren met slechts 12 gram materiaal. Dunnere flessen zijn een trend in de PET-markt, nu door de stijgende olieprijzen grondstoffen steeds duurder worden. Plasmax, SIG’s glascoating voor PET-bottles, lijkt eindelijk marktrijp. De technologie heeft een jaar proefgedraaid in Japan. Testen wijzen uit dat de zuurstofbarrière 30 tot 40 keer boven die van een eenlaagse PET-fles ligt. Dit levert voor niet-koolzuurhoudende frisdranken een schapleven op van 9 tot 10 maanden, vergelijkbaar met meerlaagse PET-flessen.

Groeiende interesse is er in de industrie voor lineaire, aseptische PET-lijnen. Reden is dat de aseptische ruimte kleiner is en de formaatwisseling eenvoudiger. Bij middelhoge snelheden van 24.000 tot 33.000 flessen per uur en veel verschillende producten zou een lineaire oplossingen volgens SIG Asbofill te prefereren zijn boven carrousels.

Voordeliger (full body) sleeven kan met de Alfa Rollsleeve van Sidel. Doordat de carrousel gebruikt maakt van longitudinaal materiaal van de rol valt een sleeve 25 tot 30% goedkoper uit dan een krimphoes. Dit komt omdat de film niet in twee maar in een richting hoeft te worden uitgerekt. Het resultaat is strak. Wel blijft er een langsnaad zichtbaar. De hoezen worden in de carrousel met 24.000 tot 50.000 stuks per uur aangebracht. Met de combinatiemodule kunnen er desgewenst ook traditionele krimphoezen worden verwerkt.

Reageer op dit artikel