artikel

Kant-en-klaar kan ook gezellig zijn

Algemeen

Sabine van Buuren ontwierp een bijzondere verpakking voor kant-en-klaarmaaltijden. Anders dan bestaande verpakkingen, die vooral het gemaksaspect dienen, legt dit ontwerp de nadruk op de tijd nemen om gezellig met elkaar te eten. Het ontwerp was een inzending voor de Afstudeercompetitie Verpakken 2005 van het NVC.

De verpakking die Sabine van Buuren ontwierp voor de Afstudeercompetitie Verpakken 2005 bestaat uit een omverpakking met daarin zes kleine verpakkingen: voor soep, voor de hoofdmaaltijd (verdeeld over twee bakjes), de salade, de dressing en het toetje. Innovatief is vooral de omverpakking. Uitgevouwen doet deze dienst als placemat. Bovendien is hij bedrukt met leuke teksten en afbeeldingen.

“Ik wil de consument stimuleren gezellig aan tafel te eten, ook al is het een kant-en-klaarmaaltijd. Met een afdruk van bord en bestek zet de verpakking aan tot het dekken van de tafel en het gebruiken van servies”, vertelt Sabine van Buuren. “Ook heb ik vier van de zes binnenverpakkingen zo vormgegeven dat ze niet blijven staan. Uit plastic bakjes eten, is dus geen optie.”

Tijd en gezelligheid
Met haar ontwerp wil Van Buuren mensen aanzetten meer tijd te nemen voor de maaltijd en er iets gezelligs van te maken. Het aspect tijd wordt benadrukt door een kant-en-klaarmaaltijd met drie gangen. Gezelligheid krijgt de vorm van een kaarsenstandaardje in de placemat. Maar ook de placemat zelf staat voor gezelligheid. Deze heeft namelijk de vorm van een legpuzzelstuk. De puzzelstukken kunnen aan elkaar worden gelegd waardoor het lijkt of de tafel gedekt is. “Zelf heb ik niks met kant-en-klaarproducten. Misschien dat ik het daarom juist een uitdaging vond om van kant-en-klaar iets leuks te maken.”

Kies een kleur
Met haar verpakking wil Van Buuren de consument op een andere manier hun maaltijd laten kiezen, namelijk op kleur. “Ik heb voor kleur gekozen omdat er veel psychologische aspecten aan kleur zitten”, legt Van Buuren uit. “Ik wil mensen de kans geven op hun intuïtie een kleur maaltijd te kiezen.” Ze ontwierp drie verpakkingen met elk een eigen kleur, gekoppeld aan een thema, waar de maaltijd bij aansluit. Rood staat voor sportief en bevat een koolhydraatrijke maaltijd met een sportshake als toetje. Oranje heeft als thema Holland. De placemat is bedrukt met voetbalsupporters en informatie over de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis. De maaltijd bevat onder meer pompoensoep en wortel/paprika rauwkost. De derde en laatste verpakking is zwartwit en staat voor strak en minimalistisch. Het menu bestaat uit aspergesoep, witte rijst met noten, een preisaus en witlofsalade.

Design Academy
Sabine’s inzending voor de Afstudeercompetitie Verpakken is tevens haar afstudeerproject voor de Design Academy in Eindhoven. “Ik volgde aan deze opleiding de richting communicatie omdat dit een combinatie is van product en ruimtelijke vormgeving.”

Hoewel de verpakking van Van Buuren niet werd bekroond, viel haar ontwerp toch in de prijzen. In november 2005 won ze de eerste prijs in de categorie ‘studenten’ bij een wedstrijd voor verpakkingen van vouwkarton, uitgeschreven door Procarton. Sabine van Buuren ontwerpt nu bij Dart-Design in Amsterdam verpakkingen, huisstijlen, websites en brochures.

Reageer op dit artikel