artikel

Piece of cake

Algemeen

Het mag een kleine revolutie in het zelfbaksegment worden genoemd. Kant-en-klaar, koelvers beslag in vier smaken dat met tray en al in de oven wordt gezet en in minder dan een uur een ‘zelfgebakken’ cake oplevert. Dit gemaksproduct van het Duitse Kuchenmeister wordt in diverse Europese landen, waaronder Nederland geïntroduceerd.

Hartige taarten, zoals quiche Lorraine, die vanuit de koeling worden afgebakken zijn al enkele jaren op de markt. Johma heeft ze bijvoorbeeld in het assortiment. Sara Lee beproefde zijn geluk midden negentiger jaren met afbakmuffins in gasverpakking. Dit bake-off-product dat buiten de koeling houdbaar was, verdween al weer snel uit de schappen. Nu dus cakedeeg in een aluminium blik dat zo vanuit de verpakking in de oven kan worden afgebakken. Het is een unicum binnen de markt voor koelverse gemaksproducten. Kuchenmeister uit het Duitse Soest presenteerde deze noviteit in vier smaken tijdens de Zoetwarenbeurs in Keulen. De cake die zich qua smaak, ambachtelijke uitstraling en krokante korst onderscheidt van voorverpakte cakesoorten heeft een adviesprijs van € 2,29.

Afbakken en serveren
De deegmix is te koop in de smaken chocolade, citroen, stracciatella en in de gemarmerde variant vanille/chocolade. De afgesloten aluminium cakevorm met het cakemengsel bevindt zich in een kartonnen wikkel. Al wat dat de consument hoeft te doen, is de verzegeling eraf trekken en de oven voorverwarmen. Binnen een uur kan de cake dan uit de vorm gestort en na 15 minuten afkoelen worden geserveerd. In een gesloten koelketen is het gemaksproduct vier weken houdbaar, dus ook het dervingrisico lijkt gering.

Conserveringsmiddelen bevat de mix niet. De gasverpakking en het hoge suiker- en vetgehalte behoeden het deeg voor voortijdig bederf. Uittreding van water wordt tegengegaan door mono- en diglyceriden van vetzuren die de massa in emulsie houden. Glycerol voorkomt uitdroging. Verder bevat de mix alle gebruikelijke cake-ingrediënten: suiker, eieren, plantaardige olie, tarwemeel, rijsmiddelen (dinatriumdifosfaat en natriumbicarbonaat), zout, aroma en bètacaroteen. Door het gebruik van plantaardige olie smaakt het product niet als een roombotercake, maar is wel lekker smeuïg, minder vet dan reguliere supermarktcakes en niet zoeter dan gebruikelijk.

Brug te ver?
Het is de vraag of dit product het beoogde succes zal brengen op de Europese markt. In Nederland waar Honig de thuisbakmarkt domineert met instantproducten, is een volledig kant-en-klaar bakproduct misschien een brug te ver. De consument het gevoel geven ‘iets zelf te doen’ is in Nederland een beproefd concept gebleken. Het op-en-top gemak dat Kuchenmeister biedt, zal de gebruikers voor kant-en-klare mixen daarom misschien niet aanspreken. Voor het 120 jaar oude bedrijf dat met deze cakemixen voor het eerst op de koelverse toer gaat, is het ook een avontuur. Zelf gelooft algemeen directeur Hans-Günter Trockels van Kuchenmeister heilig in deze innovatie. “Dit concept biedt de consument veel gemak en de handel nieuwe omzet. De versecakemixmarkt biedt potentieel, we kunnen er nieuwe gebruikers mee aantrekken.”

Reageer op dit artikel