artikel

Nieuwe regelgeving zoetstoffen

Algemeen

Levensmiddelenadditief Erythritol heeft vrijstelling gekregen om te worden gebruikt in eetwaren. Via de Warenwetregeling vrijstelling heeft de minister van VWS toestemming gegeven om de stof te gebruiken als zoetstof, draagstof, oplosmiddel of als toevoeging anders dan als zoetstof.

Erythritol (E 968) komt van nature voor in fruitsoorten als peren, meloenen en druiven, in levensmiddelen als champignons, en in gefermenteerde producten als wijn, sojasaus en kaas.

Het is een reukloos kristallijn poeder met een smaak die lijkt op die van suiker. Erythritol levert aan energie 0,2 kcal per gram. Deze hoeveelheid energie komt overeen met ongeveer 7 tot 13% van de energie van andere polyolen en 5% van suiker.

Een producent van Erythritol wil deze stof gaan gebruiken in levensmiddelen. Erythritol is een polyol dat als zoetstof, smaakversterker, verdikkingsmiddel of stabilisator kan worden gebruikt in levensmiddelen. Het Wetenschappelijk Comité voor de menselijke voeding heeft geen bezwaar gezien de volksgezondheid. De Warenwetregeling Vrijstelling gebruik Erythritol in eetwaren maakt het gebruik als additief in levensmiddelen mogelijk.

Gebruik van zoetstoffen
Het gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen is binnen de Europese Unie geharmoniseerd en in Nederland vastgelegd in de Warenwetregeling Gebruik van zoetstoffen in levensmiddelen. Richtlijn 89/107/EEG inzake levensmiddelenadditieven biedt mogelijkheden om het gebruik van niet toegelaten additieven toe te staan. Teneinde rekening te houden met de wetenschappelijke of technische ontwikkeling kan een lidstaat de handel in en het gebruik van een niet op die lijst voorkomend additief voorlopig toelaten onder bepaalde voorwaarden.
De toelating moet worden beperkt tot maximaal twee jaar. Een officiële controle moet de lidstaat uitoefenen op de levensmiddelen waarin het gebruik van dat additief is toegelaten. En bij toelating kan worden voorgeschreven dat deze levensmiddelen van een speciale aanduiding moeten worden voorzien.

Daarnaast moeten de andere lidstaten en de Commissie in kennis worden gesteld van het toelatingsbesluit van een additief. Binnen twee jaar moet zij een beslissing nemen over het al dan niet plaatsen van dit additief op de lijst van toegelaten additieven.

Toepassingen
Erythritol mag op grond van artikel 1 van de vrijstellingsregeling als zoetstof quantum satis aanwezig zijn in eetwaren waarin de polyolen E 420 Sorbitol, E 421 Mannitol, E 953 Isomalt, E 965 Maltitol, E 966 Lactitol en E 967 Xylitol aanwezig mogen zijn. Vanwege de laxerende werking is het niet toegelaten in drinkwaren.
Op grond van artikel 2 lid a van de regeling mag Erythritol (E968) worden gebruikt als draagstof of oplosmiddel dat als draagstof fungeert voor kleurstoffen, zoetstoffen en andere levensmiddelenadditieven.

Lid b van artikel 2 maakt het mogelijk om Erythritol (E968) quantum satis te gebruiken in levensmiddelen waarin het gebruik van de additieven E 420 Sorbitol, E 421 Mannitol, E 953 Isomalt, E 965 Maltitol, E 966 Lactitol en E 967 Xylitol was toegestaan voor andere doeleinden dan als zoetstof.

Reageer op dit artikel