Kweekvlees en fermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en fermentatie: ver van ons bed of snelle realiteit? 

Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van precisiefermentatie kunnen een rol spelen bij duurzame voedselproductie. Voordat deze producten op de markt komen moeten ze voedselveilig zijn. Maar op het gebied van wetgeving kan dit soms hindernissen geven voor markttoegang. Hoe zit het met deze wetgeving en hoe gaan producenten hiermee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Karin Verzijden (Axon Advocaten), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) meer over dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.  

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC.  

Markttoegang kweekvlees en fermentatie

Het streven naar duurzame voedselproductie is een trend van deze tijd. Kweekvlees en levensmiddelen geproduceerd met behulp van fermentatie kunnen bij dit streven een belangrijke rol vervullen. De productie van vlees op basis van dierlijke cellen vergt uitdagende wetenschappelijke en industriële processen. Traditionele fermentatie is al zo oud als de wereld (denk aan yoghurt en kaas) maar tegenwoordig vinden ook nieuwe toepassingen van traditionele technieken plaats in de voedselproductie. Voordat deze producten in de handel worden gebracht moet vaststaan dat ze veilig zijn voor menselijke consumptie. Dit uitgangspunt wordt volledig onderschreven door de betrokken producenten. Tegelijkertijd kunnen zij de wetgeving die dit moet bewerkstelligen als een hindernis voor markttoegang ervaren. 

Bottlenecks vanuit de industrie

Hoe zit het nu precies met de wetgeving wat betreft het autorisatieproces van dit soort producten? Als enige land in Europa beschikt Nederland over een zg. code of practice voor proeverijen van ”cultivated foods”, maar mogen we deze nu al proeven in Nederland? En geldt dat ook voor producten geproduceerd met fermentatie? Karin Verzijden vertelt hoe het er nu voorstaat op het gebied van wetgeving voor beide soort producten en welke ontwikkelingen er recent zijn geweest. Verder spreekt zij met Siska ten Hoeve, head of quality, regulatory & public affairs bij Meatable en met Dr Yvonne Dommels, Nutrition & Regulatory Affairs Director bij The Protein Brewery, over de uitdagingen: tegen welke bottlenecks lopen zij aan en hoe lossen ze dat op? Deelnemers aan deze sessie kunnen op voorhand hun vragen toesturen aan karin.verzijden@axonadvocaten.nl

Sprekers

Deze sessie wordt ingevuld door drie verschillende sprekers. Allereerst Karin Verzijden, partner bij Axon Advocaten. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Karin Verzijden.  

De tweede spreker is Siska ten Hoeve, head of quality, regulatory & public affairs bij Meatable. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Siska ten Hoeve.   

De derde spreker is Yvonne Dommels, nutrition & regulatory affairs director bij The Protein Brewery. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Yvonne Dommels.  

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event?  

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te verbeteren

Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te...

De afgelopen jaren zijn er steeds beter smakende vleesvervangers in de schappen te vinden met een goede voedingswaarde. Bij plantaardige...

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo populair geworden, kan dat ook met voedingsadvies?'

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo...

Krijgt Personalized Nutrition (PN) een boost door de recente ontwikkelingen in Artificial Intelligence? 3 startups actief in PN en een expert...

4 drempels om op te schalen in alternatieve eiwitten en 3 manieren om deze te overwinnen

4 drempels om op te schalen in alternatieve eiwitten en 3 manieren om...

Foodvalley NL en Invest-NL zien dat startups en scale-ups tegen belemmeringen aanlopen in het opschalen brachten. Ze brachten de uitdagingen in kaart...

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Dit zijn 6 kansen voor plantaardig in kant-en-klare snacks

Dit zijn 6 kansen voor plantaardig in kant-en-klare snacks

Proveg formuleerde 6 kansen voor plantaardig in kant-en-klare producten nadat een rapport van Future Market Insights groei in die categorie...

Oogst van suikerwier. (Foto: Noble Ocean Farms)

Aan tafel Alaska #2: Straks allemaal aan de zeewier in plaats van een...

In de afgelegen wateren van Alaska speelt zich een stille evolutie af. Verschillende (ex-)vissers en andere ondernemers in deze afgelegen Amerikaanse...

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

2023 was een relatief voedselveilig jaar in België, meldt de toezichthouder FAVV in het jaarverslag. In 2023 werden er door Belgische...

'Over plantaardige eiwitten is nog zoveel te leren, er zijn zoveel verschillende soorten'

'Over plantaardige eiwitten is nog zoveel te leren, er zijn zoveel...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...