Online kopen bij amateurkoks kan risicovol zijn

In verschillende Europese landen beginnen overheden zich zorgen te maken over voedselveiligheid. Door de voortdurende sluiting van horecagelegenheden tijdens lockdowns in Europese landen, schieten apps voor de verkoop van thuisbereide maaltijden als paddenstoelen uit de grond.
Delen:

Die maaltijden worden, behalve met apps, ook door amateurkoks online te koop aangeboden via sociale media en websites.

Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zegt dat ze deze trend nauwlettend in de gaten houden. Het FAVV zegt het zich niet te kunnen veroorloven te meten met twee maten. Terwijl de horeca ernstig is getroffen door de coronapandemie springen amateurkoks in dit gat in de markt. FAVV stelt dat die amateurkoks aan dezelfde eisen moeten voldoen als de professionele horeca.

Dit geldt natuurlijk niet voor amateurkoks die koken voor anderen zonder daar een betaling voor te ontvangen.

Wetgeving geldt ook voor amateurkoks

europese-vlagEr bestaan diverse regels voor de productie van levensmiddelen, waaronder het verstrekken van informatie over allergenen, traceerbaarheid, keukenhygiëne en het hanteren van uiterste gebruiksdata.

Amateurkoks die maaltijden via apps, sociale media of websites te koop aanbieden zijn volgens de FAVV verantwoordelijk voor de veiligheid van wat zij verkopen en zullen ter verantwoording worden geroepen als zich incidenten voordoen. Bovendien moeten ze een vergunning van de FAVV hebben alvorens ze starten met huna activiteiten. Daar valt ook een jaarlijkse betaling onder.

Redactionele noot

De controle op het online verkopen van levensmiddelen blijft achter. Een van de redenen is dat er nogal wat niet-geregistreerde aanbieders zijn die eenmalig partijen levensmiddelen aanbieden. Vervolgens verdwijnen ze weer van internet. Deze aanbieders lijken zich er niet van bewust te zijn dat de EU-wetten ten aanzien van etikettering, koeling en hygiëne voor het verkopen van levensmiddelen ook voor hen gelden.

EU-regelgeving geeft controleurs meer ruimte

De officiële EU-verordening Nr. 2017/625 die in 2019 van kracht werd, geeft autoriteiten in alle EU-landen de juridische mogelijkheid om online producten te kopen zonder dat zij hun echte identiteit bekend hoeven te maken. Die aankopen kunnen vervolgens beschouwd worden als officiële monsters.

De autoriteiten mogen dan ook privé-locaties binnengaan als die adressen op de website staan aangegeven.

In vrijwel alle Westerse landen groeit e-commerce van voeding zeer snel.

Bronnen: Europese Commissie, Safefoodnet, Instagram, Foodbanks België en FAVV

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/oc_oof_analysis_main_outcome_en.pdf

https://www.safefood.net/media-centre/news/2020/safefood-chatbot-is-the-ultimate-ally-for-all-chri

https://www.instagram.com/safefood.net/

www.foodbanks.be/nl/news#127

http://www.favv.be/professionelen/publicaties/pers/2020/2020-12-23.asp

Dit vind je misschien ook interessant