nieuws

RCC stelt Foodwatch in het gelijk in klacht tegen M&M van Mars

Wetgeving & Toezicht

RCC stelt Foodwatch in het gelijk in klacht tegen M&M van Mars

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft Foodwatch in het gelijk gesteld bij een klacht tegen Mars Nederland om hun M&M’s Pinda & Hazelnoot. Mars overtreedt de wet door op deze limited edition M&M’s niet te vermelden hoeveel hazelnoten in de zak M&M’s zitten.

De verpakking suggereert volgens Foodwatch dat er evenveel hazelnoten als pinda’s in zitten. Mars moest echter in de klachtenprocedure erkennen dat er minder hazelnoten (9%) in zitten dan pinda’s (16%).

Bij de M&M’s werd de suggestie gewekt door het verdelen van de voorkant in twee kleuren waarvan op één helft pinda’s worden getoond en op de andere helft hazelnoten. Dat wekt de suggestie dat de helft van de M&M’s bestaat uit pinda’s en de andere helft uit hazelnoten.

 

Foodwatch

De wet verplicht de fabrikant om het percentage te vermelden in de ingrediëntenlijst van ingrediënten die benadrukt worden op de voorkant van de verpakking; het zogenoemde ‘kwidden’ (Kwantitatieve Ingrediënten Declaratie). Dit wordt echter niet altijd goed gedaan, zegt Foodwatch. Dit is echter niet altijd het geval, zoals ook bij M&M’s bleek.

 

Reactie Mars Nederland

Roel Govers, woordvoerder van Mars Nederland, geeft aan dat het betreffende product een limited edition was waarvoor een aparte verpakking is ontwikkeld. “In dit proces is de kwantitatieve ingrediëntendeclaratie niet goed gegaan. Dat hadden we beter moeten doen.” Mars zal onderzoek doen naar de perceptie van de consument over het verwachte aantal hazelnoten in de verpakking.

Reageer op dit artikel