nieuws

Foodwatch introduceert ‘suikermaxdag’

Voeding & Gezondheid

Foodwatch introduceert ‘suikermaxdag’

Kinderen in de leeftijd van vier tot acht jaar overschrijden hun maximaal aanbevolen jaarhoeveelheid van suiker vandaag: 9 juli. Deze ‘suikermaxdag’ geformuleerd door foodwatch is voor verschillende leeftijdsgroepen anders. In het algemeen geldt: hoe jonger, hoe eerder deze dag valt.

Suikermaxdag is door Foodwatch in het leven geroepen om mensen bewust te maken van de overconsumptie van vrije suikers. Voor de calculatie is de aanbevolen hoeveelheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikt. De WHO geeft als advies om maximaal tien procent van je dagelijkse energieconsumptie uit vrije suikers te halen. Dit advies heeft de organisatie vervolgens naast de consumptiecijfers van de meest recente voedselconsumptiepeiling (2012-2016) van het RIVM gelegd.

In de afbeelding hierboven ziet u de volgens Foodwatch gecalculeerde ‘suikermaxdag’ per leeftijdscategorie.

Geen suikerbeleid

Foodwatch pleit voor een specifiek voedingsadvies voor vrijesuikerconsumptie in Nederland. Dat is er niet zegt de organisatie in tegenstelling tot landen als Engeland en Frankrijk waar maximaal vijf procent wordt geadviseerd en er een suikertaks op frisdranken is ingevoerd.

In Nederland is het beleid gericht op zelfregulering van de voedingsindustrie door middel van afspraken tot reductie binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hiervan concludeerde het RIVM in 2017 dat de suikergehaltes niet significant dalen.

Te veel suiker

Uit voedselconsumptiepeiling blijkt dat negen op de tien jongeren (7 tot 18 jaar) en zes op de tien volwassenen (19 tot 69 jaar) de tien procent norm van het WHO overschrijdt. De vrije suikers komen vooral binnen door de consumptie van frisdrank en sappen (32 procent), suiker en snoepgoed (25 procent), koek en gebak (17 procent) en zuivel (12 procent).

 

Reageer op dit artikel