nieuws

In bioplastic verpakte paprika wint #mispaksel-verkiezing

Technologie & Techniek

Jumbo wint dit jaar de #Mispaksel-verkiezing uitgeschreven door Greenpeace. De paprika is daarmee verkozen tot het meest onzinnige in plastic verpakte product. De fairtrade bananen van supermarktketen Plus verpakt in een plastic zak, eindigen op de tweede plaats.

In bioplastic verpakte paprika wint #mispaksel-verkiezing

De biologische paprika verpakt in bioplastic kreeg bijna een derde van de ruim 17.000 stemmen. Volgens de ngo is dit een terechte winnaar. Als dit in de natuur komt, kan een schildpad er net zo goed in stikken. Dat het composteerbaar is, is misleidend.

Niet bij gewoon plastic

Dit plastic breekt alleen af onder hele speciale omstandigheden. Die heb je niet in de natuur, niet in je composthoop en zelfs afvalbedrijven worstelen ermee, zegt Greenpeace. Bij het gewone plastic gooien mag ook niet, daar vervuilt het de recycling, omdat bioplastic een andere samenstelling heeft.

Jumbo zegt in een reactie tegen Greenpeace: “We zijn al geruime tijd aan het kijken hoe we minder verpakkingen kunnen gebruiken voor onze producten. Onze paprika’s zijn momenteel nog verpakt. We zijn hard op zoek naar alternatieven, we hopen snel met een oplossing te komen.”

Fairtrade banaan

Op de tweede plaats eindigen de in een plastic zak verpakte fairtrade bananen van PLUS. De supermarkt heeft Greenpeace laten weten in het eerste kwartaal van 2020 deze fairtrade bananen niet meer in een plastic zak te verpakken. Begin 2020 zal de supermarktorganisatie de plastic verpakking vervangen worden door een kleine banderol.

VMT schreef eerder over alternatieven voor verpakkingen:

Biologische agf-producten milieuvriendelijk merken met laser

‘Natuurlijke coating op groente en fruit vermindert voedselverspilling’

Reageer op dit artikel