nieuws

Misstanden aanpakken: Wereldbank en Nederlandse bedrijven ontwikkelen blockchain voor palmolieketen

Duurzaamheid & MVO

Misstanden aanpakken: Wereldbank en Nederlandse bedrijven ontwikkelen blockchain voor palmolieketen

Ledger Leopard, advocatenkantoor Pels Rijcken en de International Finance Corporation (IFC) dat onderdeel uitmaakt van de Wereldbank slaan de handen ineen. Samen gaan ze aan de slag met een blockchain voor de palmolieketen. Het doel is problemen die daar spelen rondom landrechten, mensenrechten en ontbossing op te lossen. Op 10 december tijdens het Blockchain in Food-evenement ook uitgebreid aandacht voor alle mogelijkheden met de blockchaintechnologie.

Afgelopen jaar wonnen Pels Rijcken en technologiebedrijf Ledger Leopard een door het blockchainlab van de Wereldbank uitgeschreven aanbesteding om een blockchain te ontwikkelen voor de palmolieketen.

palmolieketen1

Inzicht palmolieketen

De Wereldbank wil inzichtelijk hebben wat er allemaal gebeurt in de palmolieketen. “De problemen zitten aan de kant van de mensenrechten (kinderarbeid) en het stelen van land. Ook zie je dat er veel tropisch regenwoud verdwijnt door de almaar stijgende vraag naar palmolie”, vertelt Ron Oudshoorn van Ledger Leopard.

“We gaan bijvoorbeeld kijken of we afspraken over mensenrechten in de blockchain kunnen zetten. En natuurlijk kloppen de aantallen: als je er honderd liter instopt (in de blockchain, red) dan moet er aan het eind ook weer honderd liter uitkomen. Een administratief proces zeg maar.”

Volgens Greenpeace schort er nog het één en ander aan de palmolieketen.

Blockchainproject

Ledger Leopard en Pels Rijcken waren al bezig met de ontwikkeling van een blockchain voor de gewonnen tender van de Wereldbank. Maar de samenwerking met deze financiële instelling, een grote naam in de financiële wereld, verhoogt de slagingskans van het blockchainproject. Bovendien kunnen Ledger Leopard en Pels Rijcken makkelijker aan connecties en data komen. Ook zijn er contacten met de Round Table for Sustainable Palm Oil (RSPO) dat graag zijn steentje (bijvoorbeeld door het leveren van data) wil bijdragen.

“RSPO probeert de palmolieketen te verduurzamen. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen: slechts 25% van de palmolie is gecertificeerd en gaat vooral naar Europa. Driekwart van de vooral niet-gecertificeerde palmolie vindt zijn weg naar opkomende markten”, legt mensenrechtenadvocaat en partner van Pels Rijcken Martijn Scheltema uit.

“Wist je dat ze in India palmolie verstoken om op te koken.”

palmolieblockchain2

Kinderarbeid en ontbossing

Veel zaken die niet kunnen, zoals mensenrechtenschendingen, kinderarbeid en ontbossing gebeuren mogelijk op deze ongecertificeerde plantages, waarschuwt de advocaat met als specialiteit mensenrechten. Met een blockchain kan je meer greep op de bevoorradingsketen voor palmolie krijgen en de problemen die spelen beter aanpakken, verzekert Scheltema.

Maar hoe weet je nu precies of er mensenrechten geschonden worden en wat is kinderarbeid precies? We brainstormen hier nog over, vertelt Oudshoorn. “We hebben bijvoorbeeld contact met een maker van satellietbeelden die op gezette tijden ook satellietfoto’s produceert. Die koppel je aan de blockchain en zo kan je landjepik inzichtelijk maken en ook ontbossing.”

Over kinderarbeid lieten Pels Rijcken en Ledger Leopard  hun gedachten al gaan. “Als kinderen na school gaan en zich na schooltijd melden op het voetbalveld. Dan kan bijvoorbeeld een docent verklaren dat het kind op school was en dus mag meedoen met voetbal. Als ie niet op school zat, betekent dat waarschijnlijk dat ie aan het werk was.” Hoe zit de palmolieketen in elkaar en wat zijn de uitdagingen?

Betalingstermijnen

De Wereldbank kan ook iets doen om te zorgen dat iedereen zich aan de spelregels houdt. “Gebeurt dit niet, kan ze betalingen als een soort sanctie vasthouden.” Om te zorgen dat boeren zich aan de regels houden, moet je ze belonen, gaat Oudshoorn verder.

“Je kan bijvoorbeeld binnen dertig dagen betalen in plaats van negentig dagen.”

De blockchain die Ledger Leopard en Pels Rijcken ontwikkelen, onderscheidt zich van de concurrentie omdat het niet “een gewone blockchain” is maar een combinatie van Artificiële Intelligentie (AI) en Internet of Things (IOT). Die helpen ervoor te zorgen dat de informatie die de blockchain ingaat daadwerkelijk betrouwbaar is: er wordt gemonitord wat er daadwerkelijk gebeurt op de plantage.

palmolieblockchain3

Satellieten en mobieltjes

Het is een kwestie van informatie koppelen, en je kunt alles koppelen, benadrukt Scheltema. “Mensenrechtenschendingen vinden vaak plaats als arbeiders geen schriftelijk contract hebben. Je kunt dus eisen dat alle medewerkers een schriftelijk contract krijgen. Je kunt dit meten aan het aantal mobieltjes (gekoppeld aan een satelliet bijvoorbeeld, iedereen heeft er tegenwoordig één, op de plantage. Stel er zijn vijfhonderd contracten en driehonderd mobieltjes op de plantage dan is er wat mis.”

“Je kunt dus van allerlei contacten in de blockchain stoppen, dat er bijvoorbeeld geen kinderarbeid plaatsvindt, maar dat zegt weinig. Je moet dus echt informatie gaan koppelen. Daarom is onze AI-tool belangrijker dan de blockchain zelf.”

Voedingsbedrijven

In eerste instantie richten Pels Rijcken zich op handelaren als gebruikers van hun toekomstige blockchain. “Ze gaan dan mogelijk betalen per licentie of transatie”, zegt Scheltema. Het proof-of-concept, de labversie van de blockchain, hopen de bedrijven in de zomer klaar te hebben. Daarna volgt een testperiode in waarschijnlijk Indonesië en dan gaan Pels Rijcken en Ledger Leopard de markt op met hun innovatie. Scheltema: “Het is dan ook de bedoeling voedingsbedrijven te vinden die hier gebruik van willen maken.”

Hoe probeert de RSPO de palmolieketen te verduurzamen?

RSPO

Toch apart dat niet eerst RSPO met een palmolieblockchain op de proppen kwam? Zij weten immers precies welke issues in de palmolieketen spelen.

“RSPO probeerde zo’n blockchain op te zetten, maar het lukte haar niet. Toen we RSPO voor eerst benaderde overheerste de scepsis. Later draaide de organisatie bij en zijn ze betrokken bij de pilot en hebben we toegang tot hun data”, besluit Scheltema. Hun blockchain kan in de toekomst mogelijk ook worden toegepast in andere ketens zoals cacao, koffie en thee.

Hottopic Event: Blockchain in food

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in blockchain? Hoe kunnen bedrijven de technologie gebruiken in hun strategie? En niet onbelangrijk: wat is de impact van blockchain op het dagelijkse werk van de kwaliteits- of duurzaamheidsmanager? Onder andere de verhalen van Refresco en Plus komen aan bod tijdens dit evenement.

Klik hier voor het volledige programma

Klik hier om direct aan te melden


 

 

Reageer op dit artikel