nieuws

Nederlands varkensvlees met 2 Beter Leven sterren verkrijgbaar (video)

Duurzaamheid & MVO

Nederlands varkensvlees met 2 Beter Leven sterren verkrijgbaar (video)

Varkensvlees met twee sterren is normaal zeer beperkt beschikbaar in Nederlandse supermarkten. Nu ligt er bij wijze van proef Nederlands varkensvlees in enkele supermarkten afkomstig van ‘tweesterrenboer’ Annechien ten Have. “Het is niet makkelijk om over te stappen op een hele nieuwe manier van varkens houden.”

Het varkensvlees is onder de merknaam ‘Hamletz’ beschikbaar tijdens de jaarlijkse Beter Leven week van 22 tot 29 oktober in enkele grotere supermarkten van PLUS, Poiesz, Hoogvliet, Boon’s markt en Deen. “Slaat het aan, dan wordt deze pilot uitgebreid”, zegt directeur Co’tje Admiraal van de Dierenbescherming.

Meer ruimte

Annechien ten Have is de eerste Nederlandse varkenhoudster die is overgestapt op het Twee Leven keurmerk. Ten Have benadrukt dat het voor Nederlandse boeren niet makkelijk is om over te stappen op een hele nieuwe manier van varkens houden.

Wat opvalt is dat de ruimte voor de dieren bijna twee keer zo groot als gebruikelijk per varken. Het voornaamste verschil is dat de varkens naar buiten kunnen. De uitloop is voor de helft overkapt en er ligt stro in de stallen. “De dieren wroeten dat het een lieve lust is. Er is gewoon meer voor ze te beleven,” vat ze de verbeteringen samen. “De mannetjes worden niet gecastreerd en behouden hun krulstaart.”

Meer dan dierenwelzijn

Ten Have hoopt met haar tweesterrenboerderij een inspiratiebron te zijn voor de varkenshouderij in Nederland. Haar ambitie gaat verder dan dierenwelzijn. Zo verbouwt de boerin het voer (lupine) voor de dieren op eigen grond en wordt de mest vergist, waarbij de vrijgekomen warmte wordt gebruikt wordt om de stallen en de woonhuizen te verwarmen.

 

Reageer op dit artikel