nieuws

Seamore & BBROOD introduceren zeewierbrood: ‘50% minder zout en minder koolhydraten’ (video)

Duurzaamheid & MVO

Seamore & BBROOD  introduceren zeewierbrood: ‘50% minder zout en minder koolhydraten’ (video)

In de supermarkten van Marqt en de broodwinkels van BROOD ligt vanaf nu zeewierbrood. Start-up Seamore en BBROOD ontwikkelden het product.

Seamore starttte in 2015 met als doel om van zeewier “alledaags eten te maken.” Onder andere zeewieralternatieven voor pasta en bacon introduceerde de start-up bij onder andere Albert Heijn en Plus.

Zeewierwraps

De aanleiding om zeewierbrood te ontwikkelen, was de recente introductie van zeewierwraps. Toen hoofd productontwikkeling van Seamore, Carel Callenbach deeg over had, besloot hij hiervan een brood te bakken. Toen het prototype gereed was, kwam hij uiteindelijk uit bij BBROOD.

Gluten

Beide partijen ontwikkelden in een jaar tijd een brood. Die bevat genoeg zeewier om echte voordelen voor gezondheid en duurzaamheid te brengen, aldus Callenbach. De productontwikkelaar verduidelijkt: “Zeewier heeft bijzondere stoffen die dezelfde werking hebben als gluten. Daardoor kan je een percentage bloem vervangen zonder in te leveren op de elasticiteit en blijft het deeg ontzettend lekker te verwerken”.

Zout en koolhydraten

Maar in hoeverre brengt het zeewierbrood echte voordelen voor de gezondheid? “Seamore’s zeewierbrood heeft 50% minder zout dan gewoon brood en ook minder koolhydraten en caloriën. Maar meer ijzer, calcium, jodium en vezels. Er is daarnaast veel onderzoek gaande naar andere voordelen van zeewier als eten.”

Seamore-oprichter Willem Sodderland ziet de introductie van het zeewierbrood als een mijlpaal. “Vanaf het begin van Seamore was het onze droom om ooit zeewierbrood te maken. Brood is immers het meest alledaagse eten wat er maar is. In BBROOD vonden we de ideale partner: maatschappelijk betrokken en geweldige bakkers die niet bang zijn om met een nieuw ingrediënt te werken.”

Lees ook het interview dat VMT eerder had met Seamore-oprichter Willem Sodderland.

Bloem vervangen

Renee Pater, oprichter van BBROOD raakte gelijk enthousiast toen ze hoorde over de plannen van Seamore. “Wij proberen met BBROOD het verschil te maken, met meer dan smaak alleen. Ook op het gebied van duurzaamheid. Als je wereldwijd 15% van het bloem in brood zou vervangen voor zeewier kan je enorm veel schaars land onttrekken aan de voedselproductie en teruggeven aan de natuur. Willem en ik zaten ook meteen op een lijn: dit moest een toegankelijk brood voor elke dag worden.”

Prijs

Nog voor de marktintroductie ontving het zeewierbrood al een internationale prijs op de internationale bakkersbeurs Sigep. De jury prees de toegankelijkheid van het brood en het hoge percentage zeewier.

Reageer op dit artikel