nieuws

Plus toetst verpakkingen op milieu-impact

Duurzaamheid & MVO

Plus toetst verpakkingen op milieu-impact

Plus stopt met verpakkingen van zwart kunststof. Dit is de start van de verduurzamingsslag die de supermarktketen wil maken met verpakkingen. Dit jaar gaat Plus ze dan ook testen op hun milieu-impact.

Plus formuleerde drie uitgangspunten: zo min mogelijk verpakken, hernieuwbaar verpakken en recyclebaar verpakken. Het eerste resultaat van dit nieuwe beleid is dat de supermarktketen stopt met verpakkingen van zwart kunststof.

Zwart kunststof

“Plus stopt met verpakkingen van zwart kunststof, omdat deze op dit moment nog niet worden herkend in de sorteerinstallatie en dus op dit moment nog niet worden gerecycled. Dit is een snelle eerste stap die Plus kan maken”, zegt Karen van de Stadt van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) dat input leverde voor het verpakkingsbeleid van de supermarktketen.

Transparante verpakkingen

“Door voor andere kleuren of transparante verpakkingen te kiezen kunnen de verpakkingen wel worden gerecycled. Het vervolg is om alle verpakkingen door te lichten en te verduurzamen.”

Plus wil beginnen met het zoveel mogelijk minimaliseren van het verpakkingsmateriaal bij producten. Hoe minder je gebruikt, hoe minder de milieu-impact, stelt het bedrijf.

Verder wil de supermarktketen zoveel mogelijk hernieuwbaar materiaal voor verpakkingen gaan gebruiken.

Recycling

Ook dienen verpakkingen gerecycled te worden binnen de huidige inzamelingssystemen. Plus kondigt aan afscheid te nemen van verpakkingsmaterialen die moeilijk recyclebaar zijn.

Plus gaat consumenten actief stimuleren om afval op de juiste manier te scheiden. Ze doet dit door het nadrukkelijker vermelden van weggooilogo’s op verpakkingen en door het geven van tips over afvalscheiding. Gebruikersvriendelijkheid, voedselveiligheid en robuustheid van verpakkingen, staan uiteraard niet ter discussie, meldt Plus.

Leveranciers Plus

Plus gaat met haar leveranciers en verpakkingsleveranciers om de tafel om te bespreken hoe zij uiterlijk in 2025 kunnen voldoen aan de uitgangspunten van het verpakkingsbeleid.

De eerste bijeenkomst met leveranciers van brood en gebak is inmiddels achter de rug. Verdere sessies met leveranciers volgen binnenkort. 

Reageer op dit artikel