nieuws

Braungart: verduurzaming meestal optimaliseren van verkeerde zaken (podcast)

Duurzaamheid & MVO

Braungart: verduurzaming meestal optimaliseren van verkeerde zaken (podcast)

Veel bedrijven in de foodsector zitten momenteel op de verkeerde weg als het gaat om verduurzaming. “We zijn de verkeerde dingen aan het optimaliseren. Dat heeft geen enkele zin als we de aarde willen redden”, zegt professor Michael Braungart, bedenker van het ‘Cradle to Cradle’-concept. Luister hieronder naar de podcast van zijn lezing op de Anuga Food Tec in Keulen.

Braungart sprak dinsdag op de openingsconferentie op de Anuga Food Tec over verduurzaming. Volgens hem is er ook binnen de voedingsmiddelenindustrie momenteel sprake van een grote spraakverwarring rondom verduurzaming en milieubescherming.

Schade

“Duurzaamheid en milieubescherming vertalen de meeste mensen nog altijd als het ‘minimaliseren van milieu-impact’. Ze denken dat het dan gaat om een efficiënter gebruik van grondstoffen en bronnen, zoals efficiënter omgaan met water en energie. Ze denken dan dat ze daarmee het milieu beschermen. Maar bescherm je je vrouw als je haar maar vijf keer per dag slaat in plaats van tien keer? Nee. Je beschermt het milieu dus niet, je bent alleen de schade aan het minimaliseren. Maar de schade blijft.”

‘Optimaliseren van het verkeerde’

Echte verduurzaming begint volgens Braungart met de vraag: wat is echt goed om te doen in plaats van ‘het optimaliseren van de verkeerde dingen’. Om dit te illustreren haalt Braungart een aantal voorbeelden aan in zijn lezing. De podcast van deze lezingis hier te vinden:

Verpakkingsmateriaal (podcast: 6.29 min)

Braungart: “Neem verpakkingen. We hebben tien miljoen ton aan verpakkingsmateriaal die ieder jaar de oceaan bereikt. Dan kunnen we vervolgens verpakkingsmateriaal met 10% gaan reduceren, maar helpt het ons echt verder? Nee. De verpakkingsmaterialen zijn in de basis al verkeerd. In een dode vogel op strand worden gemiddels 500 stukjes plastic gevonden. Dat met 10% reduceren heeft geen zin. Het is sowieso verkeerd.”

Landbouwgrond (podcast: 7.07 min)

Braungart: “Een ander voorbeeld is landbouwgrond op aarde. We zijn inmiddels de oppervlakte van China en de Verenigde Staten aan bruikbare landbouwgrond op aarde kwijtgeraakt in de laatste 200 jaar. Als onze landbouwmethode niet in staat is om onze bodem vruchtbaar te houden, zouden we dan moeten werken aan een efficiënter landbouwsysteem? Nee. We moeten ons de vraag stellen wat de juiste manier van landbouw bedrijven is. Zelfs bij biologische landbouw wordt de vruchtbaarheid van de bodem niet beschermd. Veel mensen houden van biologisch voedsel en dat is prima, maar het is toch opmerkelijk dat de biologische standaarden niets zeggen over bescherming van de landbouwgrond? Moeten we de mest nog efficiënter maken? Nee, we direct beginnen met fosfaten te gaan hergebruiken vanuit onze rioolsystemen.”

Palmolie (podcast: 10.59 min)

Braungart: “Ook met palmolie is een groot probleem. Hoe kunnen we blij zijn met onze democratie als zelfs deze niet in staat is om te voorkomen dat palmolie gebruikt wordt voor biodiesel. Dat brengt de toevoer ervan serieus in gevaar. Meer dan 40% van de palmolie wordt inmiddels voor biodiesel gebruikt. Dat is bizar. Een hectare aan oerwoud herbergt 7000 ton CO2 en een hectare aan palmolieplantage maar 60 ton. Dan wordt er gezegd: meneer Braungart, u heeft gelijk, van nu af aan gaan we alleen maar gecertificeerde palmolie gebruiken in de toekomst. Maar dat is weer een voorbeeld van de verkeerde dingen perfect maken. Waarom kunnen we niet gewoon stoppen met het gebruik van palmolie voor biodiesel. Dat is pervers. Dat helpt de ecologie niet, maar houdt ons alleen maar bezig.”

Volgens Braungart moet duurzaamheid niet meer geïnterpreteerd worden als het optimaliseren van de verkeerde dingen, maar moet er ook in de foodsector gewerkt gaan worden volgens de Cradle to Cradle methode. Grondstoffen moeten na gebruik weer iets opleveren voor het milieu. “Alleen dat is echte duurzaamheid.” Zo moeten verpakkingen 100% composteerbaar worden en moet biologische voeding weer echt bijdragen aan een vruchtbaardere bodem. “Laten we goed zijn voor de aarde in plaats van iets minder slecht.”

De interessante podcast boordevol voorbeelden in de lezing van Braungart op de Anuga Food Tec vindt u hier. De podcast is ook downloadbaar.

Reageer op dit artikel